Megható képek a sydneyi reptérről: véget ért a világ leghosszabb karanténja, családok egyesültek újra

Startlap Utazás
Hétfőn enyhített először az utazási korlátozásokon Ausztrália, engedélyezve egyes beoltottak számára, hogy szabadon utazhassanak, és hozzájárult számos család egyesítéséhez is.

Másfél évvel a világ egyik legszigorúbb határátlépési korlátozásának a bevezetése után, amely egyes kivételes esetektől eltekintve megtiltotta az ausztrál állampolgároknak a külföldről történő beutazást, illetve az ország elhagyását, a Victoria, Új-Dél-Wales államokban és Canberrában élő ausztrálok milliói utazhatnak szabadon.

családtagok a sydneyi reptéren
Ausztrália először enyhített a korlátozásokon a járvány kezdete óta, családok egyesülhettek újra. Fotó: Saeed Khan / AFP

A külügyminisztérium adatai szerint mintegy 47 ezer ember kíván visszatérni Ausztráliába.

A beoltatlanok továbbra is karanténba kerülnek, illetve negatív Covid-tesztet kell felmutatniuk.

A sydneyi volt az első ausztráliai repülőtér, amely bejelentette, hogy hétfőn megnyílik, mert Új-Dél-Wales állam az első, ahol a 16 év feletti lakossága 80 százaléka megkapta a védőoltás mindkét adagját. A melbourni és a canberrai repülőtér hétfőn szintén megnyitott, mivel Victoria állam és az Ausztráliai Fővárosi Terület is elérte az átoltási célkitűzést.

Családtagok találkoznak a reptéren. Fotó: Saeed Khan / AFP
Fotó: Saeed Khan / AFP
Fotó: Saeed Khan / AFP
Fotó: Saeed Khan / AFP
Fotó: Saeed Khan / AFP

Sydneybe hétfőn 16 nemzetközi járat érkezik és onnan 14 indul. Melbourne-ből öt-öt nemzetközi járat indul, illetve érkezik. A canberrai repülőtér egyelőre nem fogad és nem indít nemzetközi járatokat.

A külföldi turisták később térhetnek vissza

Elsőként az ausztráliai állandó lakosok és állampolgárok léphetnek be szabadon az országba. A szakképzett dolgozók és a diákvízummal utazók előnyben részesülnek a külföldi turistákkal szemben. A kormány várakozása szerint az év végéig a külföldi turisták is visszatérhetnek az országba.

Az új-zélandi állampolgárok hétfőtől, a szingapúriak november 21-től utazhatnak karantén nélkül Ausztráliába, három napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszt, illetve oltási bizonyítvány birtokában.

Korábban csak korlátozott számú ausztrál állampolgár és állandó lakhellyel rendelkező külföldi utazhatott be Ausztráliába 14 napos karantén után, amelyet egy szállodában saját költségre kellett eltölteni.

Fotó: Saeed Khan / AFP

Bár az ausztrálok szabadon utazhatnak külföldre, négy ausztráliai tagállamban és területen, így Nyugat-Ausztrália államban megszigorították a tagállamok határának átlépését.

Míg a delta variáns terjedése miatt Sydneyben és Melbourne-ben hónapokig karantén volt érvényben, a mintegy 25 millió lakosú Ausztráliában a hasonló országokhoz képest viszonylag alacsony maradt a fertőzöttek – valamivel több mint 170 500 -, illetve a halálesetek – 1735 – száma.

Thaiföld is enyhített a beutazási korlátozásokon

Hétfőtől Thaiföld is enyhített a beutazási korlátozásokon, mintegy 60 ország – közöttük Kína, az Egyesült Államok és több európai ország, így Magyarország – állampolgárai léphetnek be karantén nélkül az országba, ahová már külföldi turisták százai érkeztek meg.

A kedvelt idegenforgalmi célpontnak számító Thaiföldet igen súlyosan érintette a világjárvány, mintegy 3 millió munkahely szűnt meg az ágazatban, a turizmus becslések szerint 50 milliárd dolláros bevételtől esett el.

 A pénzügyminisztérium az idei év végéig 180 ezer, jövőre 7 millió külföldi érkezésére számít, ami jóval alatta marad a 2019-es 40 milliónak.