Íme, a víz alatti garázs Amszterdamban, ahol 7000 bicikli parkolhat

Turi Dániel
A kerékpárok "fővárosában", Amszterdamban még egy csatornát is le kellett csapolni, hogy kialakítsák az elképesztő parkolót a bicikliseknek.

Fapapucs, tulipán, legális marihuána –sokaknak ezek az elsők, amik az eszükbe jutnak, ha szóba kerül Hollandia. És persze a biciklik. A holland fővárosban, Amszterdamban megközelítőleg nyolcszázötvenezer kerékpár található, így nem csoda, hogy nemrég egy különleges, víz alatti biciklitárolót nyitottak meg, ahová hétezer kétkerekű is elfér – írja a Design Taxi.

Amszterdamnak nagyjából 820 ezer lakosa és emellett 850 ezer kerékpárja van– egyszóval több a bicikli a városban, mint az ember. A holland főváros mindig is különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a helyiek és a turisták is a lehetőségekhez képest a lehető legkevesebbet üljenek autóba – ezzel óvva a környezetet és természetesen a városképet is. És ha már városkép: rengeteg olyan fotót látni, ahogy Amszterdam utcáin gyakorlatilag hömpölyögnek a kétkerekűk. Ezen próbál meg segíteni a nemrég

a város egyik közlekedési csomópontjához, a Centraalhoz épített mélygarázs, ahol csak és kizárólag biciklisek tárolhatják a közlekedési eszközüket.

A nem mindennapi garázst négy éven keresztül építették, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük azt, hogy a parkoló nem csupán a föld, de a víz alatt is van. Ahhoz, hogy kialakíthassák a földfelszín alatt tíz méterrel található helyet, a közeli csatorna vizét is le kellett csapolniuk, de úgy tűnik megérte.

A bicikli parkoló modern felszerelése Amszterdamban
A bicikli parkoló modern felszerelése Amszterdamban

Íme, a víz alatti garázs Amszterdamban, ahol 7000 bicikli parkolhat

A bicikli parkoló modern felszerelése Amszterdamban
A Centraal pályaudvar és az alatta húzódó bicikli parkoló Amszterdamban
Amszterdam egyik központja, a csatorna és alatta a bicikli garázs
Fotó megosztása:

Az amszterdamiak ugyanis régóta szerettek volna valamilyen megoldást arra, hogy az utcákon gyakran már elférni sem lehet az ott letámasztott biciklikről, ami a városképet is rontja. Épp ezért nem csoda, hogy a tervek szerint még 2023 első hónapjaiban

a jelenleg hétezer kerékpár befogadására alkalmas parkolót hamarosan kibővítik: az információk szerint legalább tizenegy ezer bicikli fér majd el itt.

A parkoló környékét is felújították a négy éven át tartó építkezés alatt, így egy bicikliút vezet végig le a föld alá, ami kényelmesebbé és könnyebben megközelíthetővé teszi az egészet. Ráadásul jelenleg az első nap parkolás teljesen ingyenesen igénybe vehető, ezt követően pedig napi nagyjából ötszáz forintnak megfelelő, 1.35 eurót kell majd fizetni.