Élmény 2020. március 07.

A világ határán: lélegzetelállító fotók Új-Zélandról

Fatima Élmény 2020. március 07.
Új-Zéland két nagyobb és számos kisebb szigetből álló ország a Csendes-óceán délnyugati részén, a föld legelszigeteltebb állama. Ausztráliától körülbelül 1500 km-re fekszik, északon Új-Kaledónia, a Fidzsi-szigetek és Tonga szigetek helyezkednek el viszonylag közel, délen pedig az Antarktisz. Területe Magyarország területének majdnem háromszorosa. Számtalan izgalmas látnivalót tartogat, ezeket mutatjuk be.

Új-Zéland a természeti szépségek tarka választékát kínálja a látogatóknak: északon szubtropikus erdőket, strandokat, part közeli kis szigeteket lehet megcsodálni, a déli részen pedig síkságok, gleccserek, tavak, hófedte hegyek várják a vándorokat. Emellett vulkánok, fjordok, gejzírek sora csalogatja a szemlélődőket – és egy életre szóló kaland. A CNN cikke alapján fogtuk csokorba azokat a helységeket, amiket kár kihagyni.

I. ÉSZAKI SZIGET

Reinga-fok

Az Aupouri-félsziget északnyugati csúcsa, a maori kultúra szent helye. Maori nevének jelentése körülbelül: „a szellemek ugróhelye az alvilágba”, a hiedelem szerint ugyanis a holtak szelleme itt hagyja el a földi világot, hogy visszatérjen ősi szülőföldjére, Hawaikiba. A Reinga-fokot tekintik a Tasman-tenger és a Csendes-óceán találkozási pontjának, az ikonikus világítótorony mellől elsőosztályú kilátás nyílik a végeláthatatlan víztömegre. 

Fotó: Getty Images

Auckland

Új-Zéland legnagyobb és kulturálisan legkülönfélébb metropolisza, egyébként „vitorlák városának” is nevezik. Több mint 40 vulkáni kúpot tartalmazó vulkáni mezőn terül el, a Hauraki-öböl veszi körül. Rengeteg látnivaló, strandok, parkok tömkelege várja a turistákat,  egy kis túrával el lehet jutni a város legmagasabb vulkáni kúpjára is, a Maungakiekie-re, ahonna belátni az egész területet. 

Fotó: Getty Images

Taupo-tó, Tongariro Nemzeti Park

A Taupo tűzhányó kalderájában keletkezett Új-Zéland egyik legnagyobb tava, mely egy 26 ezer évvel ezelőtti vulkánkitörés nyomán jött létre. A tó déli végén 3 hatalmas vulkán (Ruapehu, Tongariro és Ngaruahoe hegyek) található, a közelben pedig a Tongariro Nemzeti Park, ami a Gyűrűk Ura-filmekben is feltűnik háttérként. Rengeteg szabadtéri élmény várja az érdeklődőket: halászat, hegyikerékpározás, ejtőernyőzés, bungee jumping, stb. A téli hónapokban pedig síelni lehet a környéken.

Fotó: Getty Images

Waikaremoana-tó, Te Urewera

Fotó: Getty Images
 

Taranaki

A Mount Taranaki egy aktív rétegvulkán, melynek 2518 méter magas központja a világ egyik legszimmetrikusabb hegycsúcsa. A déli oldalán található egy kisebb csúcs is, a Fanthams Peak, ami 1966 méter magas. A vulkán utolsó kitörése valamikor az 1850-es, vagy 1860-as években volt, de még mindig aktív. 1881-ben a csúcs közel 10 kilométeres körzetében létrehozták az Egmont Nemzeti Parkot, Új-Zéland második nemzeti parkját. A környék egyébként teli van csodálatos strandokkal, szörfölési lehetőségekkel, furcsa vidéki városokkal és hegyekre néző pontokkal.
 
Fotó: Getty Images
 

Wellington

Új-Zéland legnagyobb városa Auckland, fővárosa azonban Wellington, ami egyébként rendszeresen szerepel a világ legélhetőbb városai között. Wellington az északi sziget déli csücskében található a Cook-szoros partján, a Wellington-öbölben – ezzel a világ legszélsőbb városa. A Gyűrűk Ura rajongóinak kihagyhatatlan helyszín, ugyanis Peter Jackson rendező itt készítette el a filmet. Emellett is rengeteg látnivalót tartogat, például a Te Papa Tongarewa Múzeumot, az ország nemzeti múzeumát.

Fotó: Getty Images

II. DÉLI SZIGET

Marlborough Sounds

A Marlborough Sounds egy kiterjedt öbölrendszer a déli sziget északkeleti sarkában. Első pillantásra fjordrendszerre hasonlít, de létrejöttét nem gleccserek okozták, hanem az, hogy a tenger behatolt a dombvidék völgyeibe és elöntötte azokat. Érdemes kajakkal vagy sétahajóval körbeutazni a területet. Ebben a régióban állítják elő egyébként az ország borkészletének 80 százalékát, közel 40 pincészet közül lehet választani. 

Kaikoura

A tengerpart mentén haladó mélytengeri ároknak köszönhetően Kaikoura az egyik legjobb úti cél azoknak, akik imádják tanulmányozni a tenger élővilágát. Ezen a ritka helyen az ámbráscetek egész évben láthatók, mellette pedig fókák, delfinek és tengeri madarak is tarkítják a látképet. Aki a „kai moana” (tenger gyümölcsei) iránt érdeklődik, annak is van egy hírünk: itt vannak a sziget legjobb rákjai (helyi homár) és más friss halai is.

Punakaiki “palacsinta sziklák”, Paparoa Nemzeti Park

A Déli sziget nyugati partján, Greymouth és Westport között fekszik ez a terület, ami gyakorlatilag egy lakatlan partszakasz.  Az egyik oldalon a hullámzó Tasman-tenger, a másik oldalán a Paparoa Nemzeti Park trópusi esőerdeje. A palacsinta sziklák közkedvelt látványosságok: a tenger becsapódó hullámaitól erősen erodált mészkőterület érdekes rétegződései vonzzák a turistákat. A sziklaképződményeken áthaladó sétányon érdemes végigmenni!
 
Fotó: Getty Images

Milford Sound, Fiordland 

A Milford Sound az ország egyik legismertebb fjordja a Fiordland Nemzeti Parkban, a Te Wahipounamu világörökségi területen. 2008-ban egy nemzetközi felmérésben a világ legnépszerűbb turistacélpontjává választották. A 1,2 millió hektáros tarka gleccservidéket Rudyard Kipling a világ nyolcadik csodájának nevezte – nem véletlen.

Keresés az oldalon