Ezt a két ételt mindenképp kerüld el, ha hajón utazol, különben komoly bajba sodorhatod magad
Ha igazán ki akarod élvezni a hajóutat, egy dolog van, amit mindenáron érdemes elkerülni: a tengeribetegség. Ez a gyakori kellemetlenség a legrosszabb pillanatokban csaphat le, és a pihentető, álomnyaralást rémálommá változtathatja. Szerencsére, ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy az ilyesmire, léteznek olcsó és egyszerű módszerek a megelőzésre – írja az Express.
Dr. Gary Bartlett a lapnak elárulta, mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a tengeribetegséget. Az ilyen jellegű rosszullétet a belső fül zavarai okozzák.
Általában akkor fordul elő, ha autóval, hajóval, repülővel vagy vonattal utazol. A tested érzékszervei ellentmondásos jeleket küldenek az agynak, ami szédülést, gyengeséget vagy hányingert okozhat – magyarázta a szakértő.

A tested egyensúlyérzéke sokféle jelzés alapján működik – például a szemedből és a belső füledből érkező információk alapján. A lábad és talpad érzékelői azt is jelzik az idegrendszerednek, hogy érintkezel a földdel. Ha ezek a jelek nem egyeznek, az könnyen mozgásbetegséget okozhat.
A tengeribetegség tipikus tünetei: háborgó gyomor, hideg verejtékezés, szédülés, sápadtság, fejfájás
Mit tehetünk ellene?
Az egyik legfontosabb dolog: hova ülünk a hajón. Üljünk inkább a hajó elejéhez közel, és próbáljuk elkerülni, hogy hátrafelé nézzünk. A legjobb, ha a horizontot figyeljük.
Az orvos szerint két ételfélét különösen érdemes elkerülni, ha nem akarunk rosszul lenni:
- a zsíros, nehéz ételeket
- és az erősen fűszeres fogásokat.
Ezek ugyanis fokozhatják a hányingert és nehezebbé teszik az emésztést a bizonytalan egyensúlyi állapotban. A könnyű, semleges ételek – például ropi, banán vagy keksz – sokkal jobban tolerálhatók ilyenkor. Érdemes már az indulás előtt pár órával kerülni a nehéz ételeket és alkoholt.
