Belföld 2021. január 20.

5 tipp: télen is szép tavak Budapesten és környékén

Fatima Belföld 2021. január 20.
Beköszöntött a télies időjárás, ilyenkor az ember legszívesebben ki sem dugná az orrát otthonról. Egy kis testmozgás, friss levegő azért kell, így mutatunk 5 szuper tavat a fővárosban és környékén, ahova még cudar időben is érdemes ellátogatni.

Akik a fővárosban élnek, sokan csak a Városligeti- és a Feneketlen-tó környékén jártak, úgyhogy ideje felfedezni pár kevésbé ismert helyet, ahova a téli időben is megéri ellátogatni.

1. Naplás-tó

A főváros XVI. kerületében, Cinkota mellett helyezkedik el Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, a tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület – egyébként 1978-ban a Szilas-patak visszaduzzasztása révén alakult ki, hogy így vegyék elejét a patak áradásainak.

A Naplás-tó. Fotó: Olvasó

A tó népszerű szabadidős úti cél a környékbeliek számára, nyaranta kedvelt kiránduló- és horgászhely, de fürödni tilos benne. Az év nagy részében engedéllyel lehet horgászni, a téli időszakban viszont a befagyott tavon tartózkodni tilos, amire a tó körül kihelyezett tiltó táblák fel is hívják a látogatók figyelmét.

Kedvelt kirándulóhely télen is. Fotó: Olvasó

A Naplás-tó a közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban.

A fővárosban kihagyhatatlan a Balázs-tó, a Guttmann-tó, a Hidegkúti és a Csali horgásztó.

2. Kána-tó

A Kána tó szintén Budapesten, a 11. és 22. kerület határán helyezkedik el, érvényes napijeggyel szabad horgászni, ami a tó területén megvásárolható. A legtöbben azonban a tavat körülölelő lenyűgöző zöldövezet miatt látogatnak oda – a helyszín egyébként – jobb időben – alkalmas sütögetésre, valamint bográcsozásra is. Jelenleg nagyszerű sétákat lehet tenni ott – egyedül, párban, családdal egyaránt -, átadva magad a természetnek. A tó könnyedén megközelíthető 41-es villamossal – 87, 87a, 187-es busszal valamint személygépkocsival.

 

 

 

 

 

 

3. Délegyházi-tavak

Budapesttől 26 km-re lévő Délegyházi-tavak vonattal és autóval is könnyen elérhetők. Ez egy 8 tóból álló tórendszer, a helyi kavicsbányászat következtében jött létre. Vízfelülete több mint 300 hektárt tesz ki, és újabb bányatavak megjelenésével jelenleg is növekszik. A szabadstrandok, lakatlan szigetek és horgásztavak mellett a tórendszer az itt létesült Naturista Oázisról vált híressé, amely az V. tó körül terül el. Nyáron fürdésre, horgászásra, pihenésre és vizi sportokra is kiválóan alkalmas, télen nagyszerű sétákat lehet tenni a környéken.

 

 

 

 

 

 

 

4. Veresegyházi-tavak

Budapesttől 31 km-re fekvő Veresegyház központjában található a 3 tóból álló rendszer – nem messze a Veresegyházi Medveotthontól. A körülötte kialakított, majdnem 5 kilométer hosszú Veresegyházi Tavak tanösvény segítségével a környék bejárása közben ismerheted meg annak élővilágát. Aki a túra alatt megpihenne, a tó környékén fapadokon szusszanhat egy kicsit, vagy faasztaloknál uzsonnázhat, a legizgalmasabb program azonban a 9. állomásnál van, ahol egy pallóút vezet az ingoványos nádasba.

 

 

 

 

 

 

 

5. Miklós-Deák völgyi tavak

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2014-ben adta át a felújított Miklós-deák völgyi tavakat: a régi gátak és zsilipek bontása után az egykor három tóból és egy hordaléklerakó területből álló vizes élőhelyet új, természetvédelmi szempontból megfelelő műtárgyak építésével állították helyre – írja a parkerdo.hu.

A műtárgyakat a tájba illeszkedő, a folyóvízi fajok számára átjárható módon, életkörülményeiket figyelembe véve alakították ki. A munkálatok célja a vízfelület létesítése, a vízvisszatartás, azaz a tározó szerep és a vízfolyás átjárhatóságának biztosítása volt.

A piros jelzésű túra a pilismaróti templomtól indul, családosoknak is ajánlott. A tavaknál pihenőhely várja a kirándulókat, padokkal, asztalokkal – mindenképpen érdemes ellátogatni oda.

 

 

 

 

Keresés az oldalon