300 millió forintos bírságot kapott a Ryanair, fellebbez a légitársaság

Startlap Utazás
Varga Judit igazságügyi miniszter még júniusban rendelt el rendkívüli ellenőrzést a fapados légitársasággal kapcsolatban.

Az felülvizsgálatot akkor azzal indokolták, hogy Magyarország kormánya elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra.

A fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, a (Ryanair) légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege: 300 millió forint– írta hétfő reggel Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

Fotó: Manuel Romano/NurPhoto via Getty Images

A fogyasztóvédelmi hatósági procedúrát a Ryanair ellen az extraprofit-különadó áthárítása témájában végül a fővárosi kormányhivatal indította, melyet szakmai irányító szervként követett az Igazságügyi Minisztérium az ügy során.

Az eljárást az igazságügy miniszter személyesen rendelte el, soron kívül, június 21-én, 12 nappal az adó áthárításáról szóló Ryanair-döntés után.

A légitársaság vezetője, Michael O’Leary ezzel kapcsolatban gyakorlatilag hetekig tartó kommunikációs csatába keveredett a magyar kormánnyal. 

Frissítés:

A Ryanair fellebbez

A fapados cég szerint a büntetés alaptalan – írja a Világgazdaság. A lap szerint a Ryanair közölte azt is, hogy akár a Brüsszeli uniós bíróságig is hajlandók elmenni. A társaság arra hivatkozik, hogy az uniós jogszabályok lehetővé teszik a légitársaságoknak, hogy az EU-n belül saját hatáskörben szabják meg a repülőjegyek árát, abba a tagállamok kormánya és fogyasztóvédelmi hatóságai nem szólhatnak bele.