A Lupa-tó strandolói 200 forintos adót is fizethetnek a belépőjegyárak mellett

Pitz Dániel
A helyi önkormányzat úgy döntött, hogy 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik a Budakalász területén található tavakat.

Már nem csak a belépőjegyet, hanem 200 forintos települési adót is ki kell fizetniük azoknak a vendégeknek, akik a Lupa-tóhoz látogatnak – tudta meg a 444.

A légifotón a Lupa-tó Budakalász közelében
Fotó: MTI/Varga György

A rendelet úgy fogalmaz, hogy csak azoknak kell a különadót megfizetni, akik Budakalász területén található tavaknál belépőjegyet váltanak, de mivel az Omszki-tóban tilos fürdeni, értelemszerűen ez a kör a Lupa-tó látogatóira szűkül le.

Itt nem csak a strandolóknak, hanem azoknak is fizetniük kell, akik sportolás céljából érkeznek a tóhoz. Az önkormányzat az adó bevezetését az inflációs környezettel és az árak emelkedésével indokolta. Ez nagyban hasonlít ahhoz a belépődíjhoz, amit az olaszországi Velencében terveznek bevezetni évek óta.

Így is veszteséges a Lupa Beach

Gerendai Károly, a Lupa Beach üzemeltetője a 444-nek elmondta, hogy nem örül a különadónak, mert az elijesztheti a vendégeket. A koronavírus miatt a strand 2019 óta így is veszteségesen működik és örülnek, ha nem csődölnek be.

2019-ben 671 millió forintos árbevétel mellett 12 millió forint profitot termeltek. 2020-ban viszont már 10 millió forintos veszteséggel zártak, és idén is azzal számolnak, hogy nem termel nyereséget a Lupa Beach.

Gerendai szerint idén 80 ezer belépőt tudnak eladni, ami a legjobb években 150-170 ezer volt. Így a legforgalmasabb években a 200 forintos adóval mintegy 30 millió forint folyhat be az önkormányzatnak.