Egészség 2020. május 12.

Nagyon dizájnosra sikerült az orra csíptethető levegőszűrő maszk

Fatima Egészség 2020. május 12.
Megérkezett a koronavírus közepette zajló arcmaszk-őrület legújabb állomása: a Nosy orrmaszk. A kis orra helyezhető készülék a gyártó szerint megszűri a levegő 90 százalékát, 10 órán át kitart és eközben mindvégig kényelmes viselni. Igaz, járvány idején nem gondoljuk, hogy ez lenne a legjobb választás.

A járványhelyzetben egyre nagyobb érdeklődés övezi a maszkokat, különösen, mióta több országban – köztük Magyarországon is – kötelezővé tették az arc eltakarása az üzletekben és tömegközlekedési eszközökön. Kezdetben a hagyományos, egyszer használatos arcmaszkokra volt nagy kereslet, aztán beindultak a tervezők és önkéntesek, így az egyre divatosabb, extrémebb többször is használható maszkok kezdtek terjedni. Úgy tűnik, az újabb állomás egy kis kütyü, egy orrmaszk, ami akár egész nap védelmet nyújthat a beltéri és a kültéri légszennyezés ellen. Megszűri a levegő 90 százalékát, és kényelmesen viselhető még arcmaszk alatt is.

Fotó: Nosy/kickstarter.com

Egy egész napot kibír

A hagyományos maszkok egyik legnagyobb hátránya az időkorlát: csak meghatározott órán át, egyszer lehet őket használni, ami fejfájást okozhat egy hosszú nap közepette. A minimalista légzőkészülék ezzel ellentétben  8-12 óra tiszta levegőt lélegezhetünk ve 1 vagy 2 helyett. Az aktívszén és HEPA szűrői lebontják a fosszilis tüzelőanyagok és az illékony szerves vegyületek által okozott mérgező gázokat, és megóvják maszk viselőjét a 0,03 mikronos és nagyobb részecskékkel szemben, beleértve a pollent, a port, a szöszt, a penész spórákat, és a lista még folytatódik. (Egyébként a koronavírus család vírusai meglehetősen nagyok, átlagosan 0,06-0,14 mikron átmérőjűek.)

Világszerte kilencből egy haláleset a levegőszennyezés miatt van, ami átlagosan 3 évvel csökkenti a várható élettartamot.

Teret enged a beszédnek

Aki szájmaszkot visel, miközben beszél, annak a mondandója torzul, érthetetlenné válhat, nem látszik a mosolya sem vagy éppen milyen grimaszt vág. Evéshez, iváshoz le kell vennie a “védőfelszerelést”, míg az orrmaszk minderre megoldást adhat, hiszen nem takarja a szájat – egyúttal jegyezzük meg azt is, hogy pontosan emiatt nem védi a körülöttünk lévőket, tehát mi bárkit megfertőzhetünk…

 

 

 

 

Kényelmes és környezetbarát

A kialakításának és a mágneses rögzítőrendszernek köszönhetően komfortosan, de biztosan lehet hordani – akár még sportolás közben is –, ráadásul divatos viselet. Ami a legjobb benne, hogy környezetbarát: a héj biológiailag lebontható, a mágneses klip újrahasznosítható, a tartót pedig növényi rostokból készítik, ezzel védve a környezetet.

Nosy levegőszűrő készülék

Hirdetés

 

(via)

Keresés az oldalon