Otthon 2020. február 07.

A legjobb légpárásítók

Balázs Otthon 2020. február 07.
Ha úgy érezzük, hogy otthonunkban alacsony a páratartalom, nem árt elgondolkodni egy légpárásító beszerzésén. Persze kérdés, hogy milyet vegyünk, illetve, hogy kell-e nekünk egyáltalán?

A levegő páratartalmát általában az évszakok is befolyásolják, télen rendszerint ez az érték alacsony, nyáron pedig magasabb. Egy csomó olyan házi praktika is létezik, amivel javíthatunk a közérzetünkön, nem biztos, hogy rögtön a boltba kell rohanni egy légpárásítóért. Ilyen lehet például a szobában való teregetés, illetve a vasalás, ezek növelik a páratartalmat.

Persze nem lehet éjt nappallá téve mosni és vasalni, szóval, ha a probléma tartós, és nincs gond a nyílászárók szigeteléseivel (általában ez a leggyakoribb oka az alacsony páratartalomnak), vagy ha neadjisten kifejezetten orvosi utasítást kaptunk rá (egyes légúti megbetegedéseknek a párás, másoknak a száraz levegő nem tesz jót), akkor nincs más hátra, mint beszerezni egy gépet.

Ez is tipikusan egy olyan döntés, aminél nem jó a puszta megérzéseinkre hagyatkozni, végeredményét tekintve sokkal jobban járunk, ha a nagy páragép vásárlás előtt beszerzünk egy higrométert.

Ez egy párezer forintért kapható kütyü, ami megmondja, hogy mennyire párás a levegőnk valójában. Ha 40 és 60 százalék közé mér, akkor nem kell aggódnunk, ez az optimális tartomány, a gondok akkor kezdődnek, ha ennél alacsonyabb, vagy magasabb a kapott érték.

Amennyiben így jártunk, akkor tényleg nem árt körbe nézni a légpárásító fronton és választani egyet a felhozatalból.

A kisszobás

Miért szeretjük?

Könnyű karbantartani, tökéletesen alkalmas egy kisebb szoba páratartalmának belövésére és mindeközben még csak nem is zajos.

A kezelése pofonegyszerű, tulajdonképpen bárki képes elsajátítani és mindezek mellé nem is néz ki rosszul.

Hátrányok

Túl gyakran kell cserélni a szűrőjét (kb. 2-3 havonta) és elég macerás a szűrők beszerzése. Továbbá teljesítményéből adódóan nem alkalmas a nagyobb terek páratartalmának optimalizálására.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik kis helyen, mondjuk a hálószobában szeretnék használni.

Philips AVENT párásító

3 lépcsős párologtató rendszer; Egyenletes páraeloszlás; Automatikus kikapcsolás; Könnyen utántölthető; Ára: Kb. 38 000 Ft.

Hirdetés

 

A nagyszobás

Miért szeretjük?

Azért mert a fentebbi kollégájához képest, már relatív nagyobb tereket is képes kezelni (pl. egy lakás nappalija), sőt, ott működik csak igazán jól.

Szinte hangtalan, a kezelése magától értetődő és meglehetősen nagy méretű tartállyal rendelkezik, így ritkábban kell feltölteni.

Hátrányok

Macerás a feltöltése, illetve, ami a legbosszantóbb, hogy feltöltés után elfelejti a korábbi beállításait, így minden egyes alkalommal újra meg kell adni neki a kívánt páratartalom százalékot. Rendkívül éles és erős fényt bocsát ki a kijelzője, mondjuk ez csak akkor hátrány, ha a hálószobában akarnánk éjjel használni, úgyhogy inkább ne tegyük.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik a nappalit szeretnék párásítani.

Hyundai HUM 770 párásító

Ultrahangos párásító; Ionizálás; Maximális vízfogyasztás: 0,3 l / h; Tartály (víz): 5.2 l; Teljesítmény: 32 W; Kijelző: LCD; Ára: Kb. 16 000 Ft.

Hirdetés

 

A kitartó

Miért szeretjük?

Elsősorban azért, mert akár 24 órán át is képes működni újra töltés nélkül. Ráadásul neki sincs baja a nagyobb terekkel, simán beállíthatjuk a nappaliba párát generálni, viszont nem csipog-villog, úgyhogy a hálószobába is jó választás lehet.

További menőség, hogy rendelkezik illóolajpárologtató funkcióval is, így nem csak nedvesebbé, de jobb illatúvá is teszi a levegőt.

Hátrányok

Sajnos a vízkőmentesítés nem tartozik az erényei közé, így ha a háztartásban keményebb a víz, akkor fel kell készülni arra, hogy egy idő után ellep mindent a vízkőpor. Érdemes ilyenkor szűrt, vagy egyenesen desztillált vizet használni.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik folyamatosan használnának egy párásítót és nem akarják túl gyakran újra tölteni.

Klarstein Stavanger párásító

Ultrahangos párásító; Maximális érték: 300 ml/h; Aromás alátét; Fogyasztása: 25 W; Ára: 13 390 Ft.

Hirdetés

 

Az allergén pusztító

Miért szeretjük?

Azért mert a páratartalom optimalizálása mellett ez a kütyü arra is odafigyel, hogy a levegőnket ne fertőzzék össze a bacik, vírusok, atkák és egyéb allergének.

Azoknak különösen előnyös, akik valamilyen légúti megbetegedéssel küzdenek és emiatt eddig nem tudtak rendesen átaludni egy éjszakát.

Hátrányok

Azért nem vetekszik a néma barátokkal, szóval valamicske alapzaja van, akit ez nem zavar, annak nem hátrány.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek fontos, hogy a levegőjük ne csak megfelelő mértékben párás, hanem tiszta is legyen.

Sharp FP-F30EUH párásító és légtisztító

Nagy sűrűségű Plasmacluster ionok & ventilátoros légtisztítás; HEPA szűrő; Szagtalanítás és por szűrés a minden-egyben szűrővel; Ára: 49 900 Ft.

Hirdetés

 

Az okos

Miért szeretjük?

Azért mert ezt a remek párásítót, illetve légtisztítót egy applikáción keresztül is kezelhetjük, így ha be akarunk rajta állítani valamit, elég csak előkapni a telefonunkat. A fogyasztása jóformán alig mérhető, így gazdaságos is, ráadásul remekül képes semlegesíteni a levegőben előforduló, allergiás reakciókért felelős részecskéket.

Nem a legcsendesebb darab, viszont rendelkezik éjszakai üzemmóddal, olyankor alig hallani.

Hátrányok

Az okossága még nem igazán betonbiztos, a csatlakoztatásával előfordulhat, hogy szívni kell. A cserélendő szűrői meg elég drágák sajnos.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnének maguknak egy telefonról is kezelhető légtisztító és párásító gépet.

Xiaomi Mi Air Purifier 2S párásító és légtisztító

Tisztítási kapacitás: 310 köbméter óránként; Tisztítási terület: 21 - 37 m2; Névleges teljesítmény: 29W; Készenléti teljesítmény: 2W; Ára: Kb. 60 000 Ft.

Hirdetés

Keresés az oldalon