A legjobb hótaposók a mindennapokra 2022-ben

Fatima
Télen mindig jól jön egy olyan lábbeli, ami megvéd az időjárás viszontagságaitól: bírja a fagyot, a havat és a latyakot, és nem csúszkálunk vele a jégen - ezekből gyűjtöttünk most, különböző árkategóriák szerint.

A cipősszekrényből nem hiányozhat egy meleg, víz- és hóbiztos csizma, és az is egyértelmű előny, ha olyan a talpa, amivel nem csúszunk meg a jeges úton. Ilyen hótaposókat ajánlunk most a mindennapokra – tehát nem profi téli túrázóknak.

Mire figyeljünk a választáskor?

Már csak lábaink egészsége szempontjából is érdemes a vastagabb talpú cipőt választani, ez a téli lábbelik, hótaposók esetén még kiemelkedőbb szempont. Hiszen egy rossz minőségű, vékony talpú cipő könnyen beázhat, csúszhat, és felfázáshoz vezethet. Ugyancsak kritérium a cipő talpának a kidolgozottsága: minél simább, annál jobban csúszik a jégen, minél bordázottabb, annál inkább megtapad. Az általunk összeválogatott cipők kidolgozottak, ezeknél simább talpút semmiképp sem javasolunk a hóba, a jégre.

Még mindig a cipő külsejénél tartunk, a következő szempont pedig nem más, mint a vízállóság. Éppen ezért árgus szemekkel kell figyelni a vízlepergető anyagból készült lábbeliket, hiszen amikor latyakos, esős az idő, senki sem szeretne a beázott cipővel lődörögni egész nap. Noha nagyon jól néznek ki a fehér és egyéb világos színek, azért ezekkel legyünk óvatosak, hiszen könnyen koszolódnak – még ha anyaguk vízlepergető is. A hótaposók lehetnek bebújósak, cipzárosak, fűzősek, vagy ezek kombinációi, esetleg csatokkal, tépőzárakkal is elláthatják őket. Tipp: a fűzős modellek garantálják a teljes felsőrész szilárd illeszkedését a lábfejhez és a vádlihoz, ezáltal kényelmesebb viselni, jobban tartja a lábakat. Megemlítjük még a szármagasságot: a legtöbb jóval boka fölötti, de tetszés szerint lehet találni alacsonyabb és magasabb szárú darabokat.

Fotó: Startlap

De milyen legyen belül? Természetesen bélelt. Ha van lehetőségünk felpróbálni a hótaposót, mert üzletben vásárolunk, akkor gondoskodjunk arról, hogy olyan zokniban próbáljuk fel, amit általában hordunk. Egy bokazoknival felpróbált lábbeli ugyanis teljesen más érzetet kelt  egy vastag, kötött zoknival. Mi másról beszélhetünk még? Kivehető talpbetétről, minden extrával ellátott (például speciális membrán, vízzáró szalag, hővisszaverő fólia) rétegekről, és persze az a bizonyos logó vagy felirat is az extrák közé tartozik, ami fémjelzi, melyik nagy márkától vásároltuk.

30 ezer forint alatt

 

Cortina női hótaposó

Ár: 10 990 Ft.

Hirdetés

 

Ha olcsón akarunk strapabíró hótaposót, akkor a Cortina megfelelő lehet: talpa 4 centiméter vastag, szintetikus anyagból készült, erősen bordázott. Bélelt és víztaszító, így az igazán hideg, esős időkben is remek választás a hétköznapokban. Éppen a mély bordázottság miatt pedig nem kell tartani a nagy esésektől. Külön előnye, hogy fűzős, így engedhetünk vagy éppen húzhatunk rajta, ha elállna a lábunktól.

 

Manitu hótaposó

Ár: 24 080 Ft.

Hirdetés

 

Árban egy jelentősebb ugrás a Manitu lábbelije, aminek talpvastagsága az előzőhöz képest vékonyabb, 2,5 centiméter, a bordázás sem sikerült olyan mélyre, viszont kifejezetten a kedvezőtlen időjárási körülményekhez igazították – magasabb szárú, nem ázik át, és a szigetelésnek köszönhetően megvédi a lábat a hidegtől. A vastag, gyapjas talpbetétnek hála maximális kényelmet biztosít a lábaknak, és melegen tart a fagyos napokon.

 

Tom Tailor csizma

Ár: 26900 Ft.

Hirdetés

 

Aki az ismertebb márkákat szereti, annak ajánljuk ezt a Tom Tailor csizmát. Igaz, egy kicsit kivételnek számít a listánkon, mert hótaposásra nem feltétlenül a legjobb megoldás. Ugyanakkor a talpa 3 centis, anyaga textil, a bélésének köszönhetően azonban nagyszerű választás télre. Cipzáros, ugyanakkor a fűző már említett előnye is kihasználható. 

 

CMP hótaposó

Ár: 27 420 helyett 23 250 Ft.

Hirdetés

 

A 30 ezer forint alatti kategória csúcsán a CMP hótaposója áll – de vajon megéri-e az árát? Mindenképpen! Elsőként érdemes említést tenni a csizma EVA habszivacs talpáról, amely rendkívül rugalmas és ütéscsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. Fűzős, így a saját vonalainkhoz igazíthatjuk, emellett könnyű anyagból készült, így nem nehezülnek el a lábaink a lábbeli miatt. Kifejezetten a kedvezőtlen időjárási körülményekhez igazítva – nem ázik át, és a szigetelésnek köszönhetően megvédi a lábat a hidegtől.

30 ezer forint felett

 

Tamaris hótaposó

Ár: 39 990 Ft.

Hirdetés

 

A Tamaris csizmája első ránézésre sem tűnik egy átlagos hótaposónak – vessünk csak egy pillantást a különleges talpára, ami egyébként 3,5 centiméter vastag, erősen bordázott, így nem csúszkálunk benne, kényelmesen vehetjük a jeges-havas akadályokat. Belseje és a talpbetét tartós és puha műszőrme réteggel van fedve, ami garantálja a kényelmet és a meleget, a praktikus cipzárnak köszönhetően pedig könnyebben és gyorsabban felvehető. 

 

Columbia MINX SLIP IV

Ár: 39 990 Ft.

Hirdetés

 

A Columbia Sportswear Company főként sportruházati termékeket, síruházatot, túraruházatot, cipőket és bakancsokat gyárt, így nem maradhatott le a listáról. A Minx Slip IV a steppelt, vízhatlan textil felsőrésszel készült női Columbia rövid csizmák klasszikus darabja, meglepően könnyű, mindössze 328 grammos csizma kis súlya ellenére nagyfokú technikai tudással bír, ugyanis Omni Tech membránja és vízzáró szalaggal szigetelt varratai teljes vízhatlanságot és aktív páraáteresztő képességet garantálnak, míg Omni Heat hővisszaverő fóliája és a 200 grammos bélésanyag a legnagyobb hidegben is melegen tartják a lábfejet. Rugalmas, kivehető talpbetétje a lábfej formáját követi, így kényelmes viseletet nyújt akár hosszabb időn keresztül is. Talpának gumiborítása jól tapad a csúszós, havas felületeken is. A csizma felvételét az elasztikus szárperemen elhelyezett húzóka teszi könnyebbé. A kifejezetten nőies megjelenésű, steppelt felsőrészes rövid csizmát a téli időszakra ajánlják mindennapos ruházatának részeként, munkába járásra, hétvégi programokra.

 

Tommy Hilfiger hótaposó

Ár: 58 250 Ft.

Hirdetés

 

A lábbelik árának felső határa a csillagos ég, ám mi megálltunk az 58 250 forintos Tommy Hilfigernél. A cipő felsőrésze könnyű anyagból készült, belsejében található melegen tartó talpbetét biztosítja a kényelmet és a biztonságot a hideg időben. Talpa 3,5 centi vastag, kiváló minőségű anyagból készült, maga a lábbeli nem ázik át, a szigetelésnek köszönhetően pedig nem kell tartani attól, hogy lefagynak az ujjaink. A fűzős modell garantálja a teljes felsőrész szilárd illeszkedését a lábfejhez és a vádlihoz.