Kütyü 2020. május 07.

Okosragtapasz segíthet a koronavírus felfedezésében

Fatima Kütyü 2020. május 07.
Az egyesült államokbeli Northwestern University által kifejlesztett eszközt a mellkas tetejére kell ragasztani, figyeli a koronavírusfertőzés korai jeleit és a betegség előrehaladását.

A Northwestern University és a Shirley Ryan AbilityLab megálmodott és kidolgozott egy koronavírus-szenzort, ami a nyak alsó részében lévő gödröcskére tapasztva érzékeli a köhögés természetét, időtartamát és idejét, ellenőrizve a COVID-19 kialakulását és előrehaladását.

Fotó: Northwestern University

Okosragtapasz

Úgy néz ki, mint egy ragtapasz, de valójában ez egy rugalmas, vezeték nélküli műszer, amit a torok és a mellkas találkozására lehet fektetni, de nem invazív, azaz nem hatol be a szervezetbe. Kapcsolatban áll egy érzékelővel, amely a beszéd és nyelés megfigyelésére szolgál, például a stroke-ban szenvedő betegek gyógyulásakor. Úgy alakították ki, hogy nyomon kövesse a köhögést és légzési problémákat, amelyek központi szerepet játszanak a COVID-19-ben – írja a Cnet.

“Nem használunk mikrofont. Problémát okozhat a környezeti zaj, és a magánszféra megsértésével is járna. Nagy sávszélességű háromtengelyű gyorsulásmérőt használunk a bőr felületének mozgásának mérésére, a légzés és a köhögés részleteinek rögzítéséhez” – mondja John Rogers professzor, az Északnyugati Egyetem Biointegrált Elektronika Központjának igazgatója, hozzátéve: a tapasz a pulzusszámot és a testhőmérsékletet is érzékeli.

Összeköthető a telefonnal

Naponta egyszer le kell szedni és vezeték nélküli töltőre kell tenni, ez aktiválja a tárolt adatok szinkronizálását a táblagéppel, telefonnal. Innentől az adatokat feltöltik egy HIPAA-kompatibilis felhőbe, ahol a szabadalmaztatott AI algoritmus megvizsgálja a COVID-19-hez köthető tüneteket. Az eszköznek nincs külső portja, ami ugyancsak pozitívum, így megkönnyíti a fertőtlenítést. Bár a tesztelés még a korai szakaszban van, épp ezért az adatokat egy képzett ember kétszer is ellenőrzi, eddig huszonöt tesztalany viselte a készüléket két héten keresztül, mintegy 1500 órás előzményeket és egy terabyte adatot generálva.

További fejlesztések

A készülék számos olyan funkcióval, például glükózmonitorral és vérnyomásérzékelővel rendelkezik, amelyek azt sugallják, hogy a víruson kívül is használni fogjuk a betegségek megelőzése és korai időszakban való felfedezése érdekében.

Ami hiányzik az érzékelő tapaszból, az egy vér-oxigén perfúziós érzékelő (perfúziós oximéter), ám ezt a kis hiányosságot a hírek szerint hamarosan javítják, ugyanis egyes jelentések azt mutatták, hogy az alacsony vér oxigéntartalom a COVID-19 kialakulásának jellemzője.

Keresés az oldalon