Milyen C-vitamint válasszunk?

bubba 2018. november 30. Egészség

Ősszel igencsak megnő a kereslet a különböző vitaminkészítményekre, azon belül is a C-vitaminra. Sokan a minél több, annál jobb elve alapján választanak vitamint, pedig sok mindentől függ, hogy mennyi C-vitamint érdemes bevinnünk a szervezetbe, és nem is elég csak a mennyiségre odafigyelni.

Mire figyeljünk oda leginkább?

A legfontosabb különbségek az elérhető termékek között, hogy C-vitaminokból lehet kapni gyógyszert és étrendkiegészítőket is – magyarázza Perjés Éva gyógyszerész.

Szerinte alapesetben érdemes inkább a gyógyszernek minősülő készítményeket előnyben részesíteni, hiszen ezeknek a törzskönyvezése nagyon szigorú előírások mentén történik, így biztosak lehetünk benne, hogy valóban azt tartalmazzák és úgy hatnak, ami a csomagoláson fel van tüntetve.

A deklarált napi szükséget a 60 mg C-vitaminból, és ennyit általában be is viszünk a szervezetbe, ha kiegyensúlyozottan étkezünk, és friss gyümölcsöket és zöldségeket is fogyasztunk. Ez a mennyiség felnőtteknél viszont csak ahhoz elegendő, hogy hiánybetegségek ne alakuljak ki. Ennél ajánlott jóval több C-vitamint fogyasztani, főleg ősszel és télen, amikor fokozott szükség van az immunrendszer erősítésére.

A C-vitamin viszont nagyon bomlékony, és a felszívódása is nehézkes, éppen ezért kérdés, hogy a bevitt mennyiségből mennyi kerül be a valóban a véráramba, azaz mennyi hasznosul. Ezért is érdemes a napi minimumadagnál nagyobb dózisú C-vitamint szedni.

“Én a betegeknek azt szoktam ajánlani, hogy szedjék ezerrel a C-vitamint” – mondja Perjés Éva arról, hogy ősszel és télen, amikor szükség van az immunrendszerünk erősítésére, érdemes nagyobb dózisban fogyasztani a vitamint.

 

 

 

Fotó: Thinkstock

 

 

 

Mekkora az ajánlott mennyiség?

A gyógyszernek minősített C-vitaminok közül a legnagyobb dózist az 1000 mg-os készítmények tartalmazzák. Étrendkiegészítőből vannak nagyobb dózisúak is, de a klinikai vizsgálatok alapján 1000 mg-nál több C-vitamint nem érdemes egy nap bevinni a szervezetünkbe. Ennél több ugyanis nem hasznosul, hanem vízben oldódó vitaminként egyszerűen távozik a vizelettel a szervezetből.

A napi C-vitamin szükséglet elsősorban életkortól és egészségi állapottól függ. Óvodáskorig 100 mg az ajánlott napi adag, de megfázás esetén a kicsiknél is fel lehet ezt emelni 200 mg-ra. Nagyobb gyerekeknél 200 mg-ot szoktak ajánlani, amit szükség szerint 500 mg-ra lehet emelni. Megelőzésére felnőtteknek is elég a napi 500 mg, amit betegség esetén érdemes felemelni 1000 mg-ra.

Aki dohányzik, annak is több C-vitaminra van szüksége, veseproblémák esetén viszont vigyázni kell a C-vitamin szedésével, mert vesekövességet okozhat. Ha valakinek ilyen jellegű problémái vannak, meg kell beszélnie a háziorvossal, hogy mennyi vitamint szedhet, illetve olyankor is konzultálni kell az orvossal, amikor valaki immunrendszert visszafogó kezelést kap – figyelmeztet a gyógyszerész.

Milyen C-vitamin fajták vannak a piacon?

Az is nehézség a C-vitaminnal kapcsolatban, hogy csak kevés ideig tudja tárolni a szervezet. Ezért érdemes naponta többször kevesebbet bevinni belőle, mint egyetlen nagy a dózist.

 

 

 

Fotó: Thinkstock

 

 

 

Viszont ez kényelmetlen, ezért találták ki az úgynevezett retard készítményeket. Ezekből a termékekből elég 1-2 kapszulát bevenni, mert nem egyszerre, hanem több kisebb adagban szabadul fel belőlük a C-vitamin. Viszont Perjés Éva szerint hiába szerepel sok étrendkiegészítőn is a retard felirat, korántsem biztos, hogy ezek valóban szabványos retard készítmények.

Por formájában is lehet aszkorbinsavat, azaz C-vitamint kapni, ami nagyon olcsó, de kevésbé praktikus. Mivel savról van szó, károsíthatja a fogakat, és egyeseknek a gyomrát is irritálhatja. Perjés Éva szerint sokan teába teszik az aszkorbinsavat, aminek semmi értelme nincs, mert mikor beletesszük a forróvízbe, teljesen elbomlik a C-vitamin.

Éppen ezért, ha valaki a természetes megoldások híve, és csipkebogyóteával akar gondoskodni a megfelelő C-vitamin mennyiségről, annak is körültekintően kell elkészítenie a teát, sokáig áztatva, nem leforrázva.

A különböző rágó- vagy hagyományos tablettáknak az az előnye, hogy ilyenkor tudjuk, mennyi C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe. Perjés Éva a por formához ragaszkodóknak is azt ajánlja, hogy inkább úgynevezett osztott por formájában, azaz kiadagolva vegyenek C-vitamint, illetve aszkorbinsavat, hiszen így jobban nyomon lehet követni a mennyiséget.

A legmodernebb fejlesztésnek az úgynevezett liposzómás vitaminkészítmények minősülnek. Ezekben kis zsírcseppekbe csomagolják a C-vitamint, ami segíti a felszívódást a bélrendszerből. A speciális előállítási technológia miatt viszont ezek jóval drágábbak, mint egy sima tabletta. Viszont az is igaz, hogy kisebb dózis is elegendő belőlük, hiszen teljesen felszívódik a bennük lévő C-vitamin, nem vész el „útközben”. Ezekből azonban egyelőre csak étrendkiegészítőket lehet kapni, mert még folynak a klinikai vizsgálatok a gyógyszerré minősítésért. 

Ha valakinek érzékeny a gyomra vagy gyomorsavtúltengése van, annak érdemes speciális, gyomorkímélő C-vitamint választani. Az étrendkiegészítők között vannak hatóanyagként nem aszkorbinsavat, hanem kalcium-aszkorbátot tartalmazó készítmények – mondja Perjés Éva.

Keresés az oldalon