Kütyü 2020. augusztus 20.

Melyik Apple Watch-ot érdemes megvenni?

Fatima Kütyü 2020. augusztus 20.
Aki úgy érzi, nem tud élni Apple Watch nélkül, az gondolkodóba eshet: az ötös szériát vegye 150 ezerért, a hármast csupán 78 ezerért, esetleg várjon a legújabbra... Ennek jártunk utána.

A jó hír az, hogy mindkettő ugyanazokkal a fitnesz-követési funkciókkal, értesítésekkel van ellátva és zökkenőmentesen működik az iPhone-hoz kapcsolva. Tehát, ha az ár a legfőbb szempont, akkor nyugodtan meg lehet vásárolni a régebbit is – feleannyiért, mint az ötös szériát. Ha a költségek annyira nem számítanak, akkor viszont van egy-két tulajdonság, amiért érdemes beruházni az újabbra.

Méret és kijelző

A két verzió között az egyik legnagyobb különbség talán a képernyő. Az 5. sorozat képernyője mindig be van kapcsolva, így a csukló megemelése nélkül is látni lehet az időt vagy az edzés statisztikáit, míg a 3. sorozat képernyője kikapcsol, ha nincs használva. Elképzelhető, hogy nem ez a legégetőbb probléma, ám a régebbivel nehézkes diszkrét módon ellenőrizni az időt, mert képernyőjén bármi megtekintése hatalmas fényhatással jár – ezzel szemben az 5. sorozat az órájának képernyője mindig látható, és még így sem merül le gyorsabban az akkumulátora, mint a hármas szériának.

Ha már az akkumulátor szóba került, érdemes szót ejteni róla bővebben is. Mindkét széria körülbelül 18 órát bír ki normál használat mellett – ezalatt az értesítések, idő ellenőrzését, az edzés követését értjük, persze gyorsabban merülnek, ha a GPS-t is használjuk. A Series 5 előnye, hogy lehetővé teszi a már említett mindig bekapcsolt funkció kikapcsolását, így akár két teljes napot is kibír, ez hasznos lehet, ha elérhetővé válik az alváskövetés a WatchOS 7 frissítésével ősszel. A szabadtéri edzések során további egy óra akkumulátoridő jár, amely kulcsfontosságú lehet: az 5. sorozat körülbelül 6 órás folyamatos tevékenységet fog nyomon követni (5 LTE engedélyezve), szemben a 3. sorozat 5 órájával (4 LTE engedélyezve) – írja a Cnet.

Apple Watch Series 5 okosóra
Apple Watch Series 5 okosóra

Az 5. sorozat csak néhány milliméterrel nagyobb, mint a 3. sorozat, ám a képernyő észrevehetően nagyobbnak tűnik. Igaz, még mindig egy apró képernyő a telefonhoz képest, de határozottan könnyebben olvasható. Az 5. sorozat kijelzője egyébként világosabb is, mint a 3. sorozaté, így könnyebben látható a szabadban, a napfényben.

Funkciók és az SOS

Az újabb verziótól eleve elvárnánk, hogy jobb legyen, azonban a régi mellett is illik szólni: a hármas széria is nagyszerű társ az edzésben. Szinte bármilyen edzést nyomon követ, és emlékeztetőket küld, ebben is van GPS, 50 méterig vízálló mind sós- és édesvízben. Ebben teljesen megegyezik a kettő, a legfontosabb különbség az, hogy az 5. sorozatban van egy iránytű, amely hasznos lehet annak, aki sokat túrázik.

További hasonlóság, hogy ugyanaz a szív-funkció, mely figyelmezteti a felhasználókat, ha a szívfrekvencia túl magas, alacsony vagy a pitvarfibrilláció (aFib) jeleit észleli, de csak az 5. sorozat rendelkezik beépített EKG (elektrokardiogram) funkcióval. A pulzusszámot követő hagyományos optikai érzékelőn kívül az 5. sorozatban van egy olyan érzékelő, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy EKG alkalmazás útján elektrokardiogramot készítsenek, amelyet azután meg tudnak osztani orvosukkal.

A 3. és az 5. sorozat is rendelkezik SOS-funkcióval, amelyet úgy lehet beindítani, hogy hosszan lenyomjuk a készüléken lévő oldalsó gombot.

Az aktiválás után az Apple órája automatikusan felhívja a 911-et, majd szöveget küld az előre kiválasztott vészhelyzeti kapcsolatoknak a használó aktuális koordinátáival. Az 5. sorozaton ez a szolgáltatás akkor is működik, ha a viselő külföldön tartózkodik. Az 5-ös sorozat az SOS-szolgáltatás olyan változatát is “futtatja”, amikor a használó elesik, ha ezt követően nem mozog körülbelül egy percig, akkor az “őrangyal” figyelmezteti a segélyszolgálatokat és a vészhelyzetben hívandó kontaktokat.

Apple Watch
Apple Watch series 5 / Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Az 5. sorozat gyorsabb processzorral és Wi-Fi chipekkel rendelkezik, így általában sokkal gyorsabban reagál a feladatok elvégzésére, mint például az edzés indítása és az alkalmazások közötti váltás. Ugyancsak megbízhatóbb, ha LTE-hez csatlakozik, és több tárhely van zenék offline hallgatására.

Melyiket érdemes megvenni?

Az árról, a hasonló vagy éppen eltérő funkciókról szó esett, azonban még egy dolgot kell figyelembe venni, a döntés előtt: a frissítést. A 3. sorozat jelenleg a legrégebbi, bár a WatchOS 7-hez kompatibilis modell, fontolóra kell venni, hány évig lehet használni és frissíteni az órát.

Keresés az oldalon