Kütyü 2020. szeptember 02.

A legjobb laptopok és tabletek iskolakezdéshez

Balázs Kütyü 2020. szeptember 02.
Bár egyelőre úgy néz ki, hogy az iskolakezdés normális mederben indult el, ettől még nem kell kicsukni az életünkből a 21. századot.

A technológiai haladás idővel beküzdi magát a közoktatás tantermeibe is, de jelenleg az ügyek megszokott menetében (tehát, amikor nem a rohamstartolt digitális oktatás cégére alatt zajlik a fejetlenkedés) inkább az egyetemista korosztály az, akiknek a mindennapi életükhöz szinte elengedhetetlen egy jobb laptop, vagy tablet. Persze ilyenkor törvényszerűen megérkezik a huhogókórus, hogy “bezzeg az én időmben még nem voltak ilyen csodakütyük, oszt mégis lediplomáztam.”

Ez kétségkívül így van, olyannyira, hogy generációk ezreire visszamenően megtalálhatnánk az ennek megfelelő okoskodást.

De hogy kézzel fogható érveket is mondjak a kütyük mellett, például a diáknak egy ilyen birtokában nem kell kisebb vagyonokat elfénymásolnia minden egyes vizsgaidőszakban. Akkor és ott írja meg a beadandóját, ahol akarja, és nem egy könyvtárban, vagy egy „gépteremben” kell csapkodnia a billentyűzetet huszonötöd magával.

További előnye ezeknek, hogy a legtöbb alapvető szakirodalmi mű mára már elérhető elektronikus formában is, így vaskos kötetekkel a hóna alatt sem kell egyensúlyozni A és B pont között, hiszen egy kicsi tabletre is simán ráfér egy fél könyvtárnyi anyag.

Lássuk is, hogy melyek azok a darabok, amik a legjobb szolgálatot tehetik a tanulni vágyóknak!

A tablet/laptop

Acer Spin 5 2:1 tablet és laptop

Processzor: Intel Core i5 1,6 GHz; Felbontás: 1920 x 1080; RAM: 8 GB; Videókártya: GeForce GTX 1050M; Háttértár: 1 256 GB; Háttértár típusa: HDD és SSD; Ára: 379 990 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Ha szeretjük a kettő az egyben jellegű megoldásokat, akkor az Acer Spin 5 lesz a mi gépünk, ami laptop és tablet egyben. 

A 3:2-es arányú képernyője tökéletes akár a digitális jegyzetelésre is, ráadásul egy bika tizedik generációs Intel processzor hajtja, így a teljesítményével se lesz semmi gond.

Emellett még az akkumulátora is figyelemreméltóan kitartó, így ha a gépet tanulásra/munkára/olvasásra/jegyzetelésre akarjuk használni, akkor mindenképp gondolkodjunk el egy Acer Spin 5 beszerzésén.

Hátrányok

Mivel ez elsősorban munkagépnek lett kifejlesztve, ezért a játékok lényegesen körülményesebben működnek rajta, mint egy gamer laptopon. Sajnos a 3:2-es kiosztás a 16:9 arányú videóknak se kedvez túlzottan, így a filmnézés sem lesz az igazi rajta, továbbá a hangja is elég gyengécske.

A zsebtablet

Apple iPad Mini 5 tablet

OP.: Apple iPadOS; Processzor: Apple A12 Bionic 2,49 GHz; Felbontás: 2048 x 1536; RAM: 3 GB; Tárhely: 64 GB; Ára: Kb. 135 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Az Apple Mini 5 a legjobb kisméretű tablet, amit csak fel képes hajtani az ember.

Szóval, ha a cél az, hogy a kütyü kicsi legyen, de cserébe remekül tudjunk rajta olvasni, meg filmet nézni, akkor nem kell máshol keresgélni, megtaláltuk a tökéletes tabletet.

Támogatja az Apple Pencilt, így a jegyzeteléssel sem lesz gondja a gazdájának, ráadásul egy valóságos kis erőmű hajtja, úgyhogy a teljesítményében sem találunk semmi kivetnivalót.

Hátrányok

A dizájnja semmit nem változott a 4-es széria óta, ez egyeseknél lehet hátrány, ahogyan az is, hogy nem ez a legjobb ár/érték arányú készüléke a termékcsaládnak.

A megfizethető diáklaptop

HP 250 G7 6EC71EA Notebook

Processzor: Intel Core i5 1,6 GHz; Felbontás: 1920 x 1080; RAM: 8 GB; Háttértár: 256 GB; Háttértár típusa: SSD; Videókártya: GeForce MX110; Ára: Kb. 200 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert a maga árfekvésében az egyik leggyorsabb, legpraktikusabb gép, ami csak a piacon létezik.

Meglehetősen ritka, hogy ennyi pénzért 8 GB memóriát és SSD meghajtót találjunk egy laptopban.

Tény és való, hogy ezt elsősorban munkára találták ki és abban nagyon úgy néz ki, hogy a maga kategóriájában legyőzhetetlen.

Hátrányok

A TN panel hírhedten csúnyán néz ki laptopokban, így fel kell készülni rá, hogy sem a filmek, sem a játék nem fog bajnoki módon megjelenni a kijelzőn, ahhoz legalább egy IPS kellene, de hozzá kell tennünk, hogy nem is ezek voltak a főbb szempontok ennél a gépnél.

Az iPad konkurencia

Samsung P615 Galaxy Tab S6 Lite

Op.: Android; Processzor: Samsung Exynos 2,3 GHz; Felbontás: 2000 x 1200; RAM: 4GB; Tárhely: 64 GB; Ára: Kb. 120 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert az S Pen közel olyan jó, mint az Apple Pencil, így ha megrögzött Android rajongók vagyunk, akkor is képesek leszünk megtapasztalni a legközelebbi dolgot az almás élményhez. A kezelőfelületét szinte úgy rendezzük és alakítjuk át, ahogy csak tetszik.

A legerősebb tulajdonsága ennek a táblagépnek azonban a strapabírósága.

Alapvetően is időtálló készüléknek tűnik, de emellett még az akkumulátora is erős annyira, hogy nem kell naponta dugdosni rá a töltőt.

Hátrányok

Csalódni fogunk benne, ha eddig iPad-ekhez szoktunk, mivel ezeknél valamivel lassabb és ez néha a viszonyítási alap nélkül is érzékelhető. További kellemetlen hátránya, hogy nincs billentyűzetcsatlakoztathatósági opciója, így a nagyesszéket nem ezen a gépen fogjuk megírni.

A pénztárcabarát MacBook

Apple MacBook Air 13 2020

Processzor: Intel Core i3 1,1 GHz; Felbontás: 2560 x 1600; RAM: 8 GB; Háttértár: 256 GB; Háttértár típusa: SSD; Videókártya: Integrált; Ára: 363 900 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert nem túl drága, illetve végre eltűnt a Mac-es tábor egy részét a Windowsig üldöző borzalmas billentyűzet és egy sokkal kézre állóbb, kényelmesebb klaviatúrát kapott.

Ha diákként kell egy menő laptop és ki akarod próbálni a Maces életérzést, akkor már csak a dizájnja, az akkumulátor teljesítménye, valamint a készülék könnyűsége és a hordozhatósága végett is ez a kihagyhatatlan laptop a számodra.

Hátrányok

Ugyan az Apple némi ráncfelvarrást már eszközölt a gépen, de továbbra sem lehet erőműnek nevezni, így ha olyan dolgokra használnád, amihez kellene vas is, akkor nem ez a te laptopod. A büdzsé kiadás ára, hogy pár dolog kevésbé lesz menő benne, mint a csilliárdos nagy testvéreiben, ilyen pl. a színpontosság és élesség is. Továbbá nagyon figyeljünk arra, hogy mindenféle barkács ekecsmegoldásokkal ne takarjuk le a kameráját, mert kárt okozhatunk a készülékben.

Keresés az oldalon