4 kevésbé ismert, mégis csodás úti cél, ahol olcsón nyaralhatsz

bubba 2019. március 13. Utazás

Viszonylag elterjedt gyakorlat, hogy a külföldi látogatásainkat két csoportba szedjük, nyáron valami tengerpartot, egyébként meg egy tetszőleges nyugati, max. közép-európai nagyvárost megcélozva. Nem mondjuk, hogy ez helytelen volna, viszont azt meg kell jegyeznünk, hogy van élet ezeken a helyeken kívül is, ráadásul mesés és olcsó. Az árakat április közepére néztük és a szállások esetében egyheti tartózkodásra szólnak.

Irány a Kaukázus, közelebbről Grúzia, amit igen jó szívvel tudunk ajánlani, mivel a helyiek rájöttek az idegenforgalom áldásos hatásaira és ennek következtében igen nagy igyekezettel próbálják elsajátítani az angol nyelvet.

Maga az ország hellyel-közzel meseszép, már ami a természeti adottságait, illetve a városok történelmi/felújított részeit illeti.

Azért állítjuk ezt némi tartózkodással, mert természetesen Grúzia fölött sem múlt el nyomtalanul az a 70 év, amit szovjet tagállamként töltöttek, így a sétálóutcák, bulinegyedek és történelmi látnivalók közé azért olykor bekeveredik egy-két paneldzsungel, vagy más szocreál rémálom is.

A rengeteg látnivaló és a szűk kis utcákon bolyongás mellett érdemes adni egy esélyt a kulináris kalandoknak is, mivel a grúz konyha igen könnyen megszerethető (különös tekintettel a harcsora, a hacsapurira és a csasusulira).

Italozni óvatosan kell, mert hiába Grúzia a világ egyik legrégebbi bortermelő vidéke, a helyiek valamiért a félédes borokra esküsznek, az pedig nagyon büntetős tud lenni másnap, főleg ha még egy kis csacsát (helyi törkölypálinka) is iszunk mellé.

Batumi

Azért, hogy ne maradjunk tengerpart nélkül, itt van Batumi, ami az egykori szovjet Riviéra egyik ékköveként funkcionált és a rendszerváltást követő káoszból az ezredforduló után nem sokkal kezdett magára találni. Tulajdonképpen Grúzia partyközpontjáról beszélhetünk Batumi esetében, de az ereszd el a hajam jellegű mulatozásokon felül némi kulturális tápanyaghoz is juthatunk a múzeumokban, illetve a város határától nem messze található római erődítményben.

Az árak Grúziában még az átlagos magyar pénztárcához mérten is olcsók, arra kell csak figyelni, hogy olyan helyre ne menjünk, ahol a grúzon kívül csak cirill betűkkel van kiírva a menü, mert az oroszokat nem szeretik, és ezért lehúzzák őket.

Seaview Studio Orbi SeaTowers

Egy hálószobás apartman a tenger mellett, két főre, 7 éjszakára kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

 

Black Sea Star Batumi

Háromcsillagos szálloda városi panorámával két személyre, 7 éjszakára, opcionális reggelivel kb. 51 000 Ft.

Hirdetés

Tbiliszi

Az ország fővárosa és ebből kifolyólag vallási és kulturális központja is egyben. A fentebb említett építészeti eklektika itt is érvényesül és gyakorlatilag mindent meg lehet találni a cári Oroszország idejétől kezdve a szovjet betonkockázáson át a modern épületekig.

A Narikala erőd, a Szentháromság és a Szveticskoveli katedrálisok a város mellett található Teknős-tó mind megérdemlik, hogy két felhőtlen esti szórakozás között útba ejtsük őket. Amennyiben vásárolni támad kedvünk, ne felejtsük el meglátogatni a város bolhapiacát, ahol a faragott szentképtől kezdve a szovjet rohambiliig terjedő skálán mindent is árulnak.

Apartment Alpha

A grúz főváros szívében elhelyezkedő teraszos apartman 7 éjszakára, két főre kb. 110 000 Ft.

Hirdetés

 

Hotel Voyage

A Hotel Voyage Tbiliszi belvárosának egyik népszerű szálláshelye, két főre és 7 éjszakára reggelivel együtt kb. 50 000 Ft.

Hirdetés

Balkánra magyar

Bulgáriából leginkább Burgasz van meg a viszonylag olcsó tengerpart szerelmeseinek, de van még bőven látnivaló ezen kívül is az országban. Itt is el kell mondani, sőt bizonyos szempontból talán még fokozottabban érvényes Bulgáriára, mint Grúziára, hogy nagyon könnyen találhatjuk magunkat egy szocialista disztópia közepén, ha nem figyelünk oda. Tehát, amennyiben nem érzünk megmagyarázhatatlan vonzódást a patináját vesztett kommunista lakótelepek és a szocialista építészet mindent maga alá temető nyomasztó túlsúlya iránt, célszerű a belvárosokban tartózkodni. Bulgária is az a hely, ahol bátran kísérletezhet az ember a helyi ételek és italok fogyasztásával.

Előbbiek között előkelő helyet foglalnak el a különféle grillezett húsok, illetve a kavarma (cserépedényben sütött rakott dolgok), az utóbbiaknál pedig a rakija viszi a prímet, ami a bolgárok megfejtése a pálinkára és jellemzően szilvából, illetve szőlőből készítik. Sörözni viszont nem érdemes, mert a bolgárok ebben a műfajban nem brillíroznak.

Szófia

Dacára annak, hogy főváros, érdemes a Pesten megszokott nyüzsgést megfelezni és akkor megkapjuk az átlagos szófiai forgalmat. A belváros egy szűk nap alatt bejárható, számtalan kocsmával, szórakozóhellyel és étteremmel rendelkezik.

A bulizni vágyóknak érdemes a Sztudentszki Grád (Egyetemváros) névre hallgató negyedbe ellátogatniuk, akik pedig kulturálódnának, azoknak szinte el se kell hagyniuk a Szerdikát, ami a város legjelentősebb közlekedési csomópontja (itt fut össze a két metróvonal, kb. a bolgár Deák térről van szó) és történetesen egy ókori városra épült, így ha lemegyünk az aluljáróba, hirtelen egy rahedli régészeti emlék között találjuk magunkat.

Hotel Mostel

A Hostel Mostel Sofia csendes helyen, Szófia központjában várja vendégeit egy felújított, 19. századi épületben. A Szerdika földalatti vasútállomás 10 perces sétával érhető el. Két főre és 7 éjszakára reggelivel együtt kb. 58 000 Ft

Hirdetés

 

Hotel Rocentro

A háromcsillagos Hotel Rocentro Szófia központjában várja a vendégeit. Két főre, 7 éjszakára, reggelivel együtt kb. 100 000 Ft.

Hirdetés

Plovdiv  

Plovdiv az ország második legnagyobb városa, már az ókorban is jegyezték, akkor még Philippopolisz néven. A belváros Szófiához hasonlóan ebből kifolyólag szintén ókori romokra épült és ezt az adottságot igyekeznek a plovdiviak alaposan kihasználni.

A külső részekbe itt sem feltétlenül érdemes kilátogatni, ha csak nem hajt minket a KGST-nosztalgia, de a belváros hihetetlenül hangulatos. Főleg most, mivel ebben az évben Plovdiv Európa egyik kulturális fővárosa és nagyon lelkiismeretesen készültek erre a feladatra.

Az egész országban, így itt is az árak a magyar mérce szerint is megfizethetők, a legrongyrázósabb helyeken sem mennek a budapesti átlag fölé.

Hills View Apartment

A Hills View Apartment Plovdiv belvárosában található, ahonnan szinte az összes látnivaló csak karnyújtásnyira helyezkedik el. Két főre és 7 éjszakára kb. 66 000 Ft.

Hirdetés

 

Julius Apartment

Az ókori római színház romjaitól egy lazább sétányira elhelyezkedő Julius Apartment Plovdiv belvárosának szélén található. Két főre és 7 éjszakára kb. 59 000 Ft.

Hirdetés

 

*A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, azok, illetve az ajánlatok a részletektől függően változhatnak.

Keresés az oldalon