Vulkánkitörés La Palma szigetén: fotón egy ház udvarán megnyílt hasadék

Startlap Utazás
A Spanyolországhoz tartozó La Palma szigetén még mindig pusztít a szeptemberben kitört Cumbre Vieja vulkán. Fotókon mutatjuk be az apokaliptikus látványú tájat.

Vasárnapi beszámolók szerint több új kürtő nyílt a Spanyolországhoz tartozó La Palma szigeten működő Cumbre Vieja vulkánon, melynek következményeként ismét megindult a lávafolyam a hegygerincen lefelé.

Az új kürtőkből kiáramló megolvadt kőzet nagyon folyékony volt, és percenként hatméteres sebességgel haladt előre az eddig megkímélt területek felé – közölte María José Blanco, a spanyol Nemzeti Földtani Intézet szóvivője.

A vulkánkitörés az atlanti-óceáni Kanári-szigetek nyugati részén található szigeten szeptember 19-én kezdődött.

Az azóta eltelt időszakban a tudósok legalább tizenegy különböző lávafolyamot azonosítottak a Cumbre Vieja vulkán oldalán, ezek legalább ezeregyszáz hektárnyi területet borítottak el, több ezer házat, utakat, elektromos vezetékeket és a sziget gazdaságában kulcsszerepet játszó banánültetvényekhez szükséges öntöző vezetékeket pusztítottak el.

Lávafolyam La Palma szigetén 2021.11.24-én (Pau de la Calle/Europa Press via Getty Images)

A korábbi napok híradásaiban egy meglepő jelenségről is beszámoltak:  november 15-én a magma nem a vulkáni kúp valamelyik kürtőjén keresztül került a felszínre, hanem száz méterrel távolabb, egy vulkáni hamuval beborított ház udvarán. Az alábbi felvételen ez a kerti kürtő látható december 1-jén:

MTI/AP/Emilio Morenatti

Apokaliptikus látvány a vulkáni hamuval borított futballpálya:

MTI/AP/Emilio Morenatti

(MTI)