Világ 2021. február 22.

Kétemeletes történelmi villát helyeztek át egy új telekre San Franciscóban

Startlap Utazás Világ 2021. február 22.
A hat hálószobás, három fürdőszobás ház átköltöztetése 400 ezer dollárba (118 millió forintba) került.

Egy kétemeletes viktoriánus villát helyeztetett át egy új telekre tulajdonosa San Franciscóban, hogy megmentse a 139 éves épületet a lerombolástól.

A teljes épületet nyerges vontatók segítségével vitték arrébb a több száz méterre lévő új helyére – közölte a helyi sajtó. Több száz járókelő gyűlt össze, hogy megnézzék, amint a zöld színű ház átkerül a Franklin utcából a Fulton utcába.

Ahhoz, hogy a 24 méter hosszú, kétemeletes villa eljusson a célállomásra, parkolóórákat, közlekedési lámpákat és táblákat kellett leszerelni, fákat kivágni és elektromos vezetékeket lekapcsolni.

 

 

Azért volt szükség az épület áthelyezésére, mert a telken, amelyen eddig állt, többemeletes apartmanházat építenek.

A hat hálószobás, három fürdőszobás ház átköltöztetése a San Francisco Cronicle című lap közlése szerint 400 ezer dollárba (118 millió forintba) került, ennyibe került fele-fele arányban az engedélyek megfizetése és a szállítás költsége. A különleges akció megvalósításához a város 15 különböző hatóságának engedélyére volt szükség.

A szállításért felelős szakértő szerint megérte a pénzt a különleges költöztetés, mivel egy történelmi jelentőségű házról van szó.    

A 19. században épült viktoriánus házak és a spanyol gyarmati stílust magukon viselő épületek hozzájárulnak San Francisco építészeti atmoszférájához, amely a kaliforniai város egyik turistavonzó különlegessége.

Itt egy lenyűgöző timelapse videó az áthelyezésről:

 

 

 

 

Keresés az oldalon