Világ 2021. március 02.

Videón a hatalmas fényjelenség kíséretében becsapódó meteor Nagy-Britannia felett

Startlap Utazás Világ 2021. március 02.
A fényes jelenséget Izlandon és Hollandiában is észlelték.

Meteor hatolt be a Föld légkörébe Nagy-Britannia felett vasárnap este, a fényes jelenséget Izlandon és Hollandiában is észlelték – közölte hétfőn a brit Fireball Alliance (Tűzgömb Szövetség) tudományos egyesület.

A metor darabjai valószínűleg Cheltenham várostól északra, Londontól 140 kilométerre északnyugatra értek földet.

A különösen fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. Ezek általában olyan kőzetek, melyek nagy sebességgel száguldanak át a világűrön. A Föld légkörébe lépve ellenállásba ütköznek és lefékeződnek, az így keletkező hő és forróság miatt válik láthatóvá a jelenség az éjszakai égbolton.

 

 

Videofelvételek szerint a kőzet 48 ezer kilométer per órás sebességgel haladt – mondta Ashley King, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa. “Ez túl gyors ahhoz, hogy ember alkotta űrszemét legyen” – véli a szakértő.

 

 

A felvételek azt is lehetővé tették, hogy rekonstruálják a meteor Nap körül eredeti röppályáját: az objektum a Mars és a Jupiter között haladhatott.

“Ha meteoritot találnak, fényképezzék le és jegyezzék fel a koordinátákat, de ne érintsék meg a kőzeteket” – kérte Katherine Joy, a Manchesteri Egyetem munkatársa.

(MTI)

Keresés az oldalon