Világ 2019. november 18.

Lezárták a Szent Márk teret

Startlap Utazás Világ 2019. november 18.
Velence 70 százaléka víz alá került.

Ismét lezárták a víz alatt álló Szent Márk teret Velencében vasárnap, amikor 150 centiméter fölött tetőzött a dagály. Olaszország több térségében készültség lépett életbe a heves esőzések miatt, megfigyelés alatt vannak az olaszországi folyók is.

Velence Szent Márk tér Olaszország árvíz
Vízben áll a velencei Szent Márk tér 2019. november 17-én, amikor ismét 150 centiméter fölött tetõzött a dagály (MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola)

A város egyik legalacsonyabb pontjaként ismert Szent Márk téren újból térd fölötti magasságig ért a víz. Ilyen vízállással a szigetváros 70 százaléka víz alá került. A lagúnák bejáratánál, Malomocco és San Nicoletto magasságában 155 centimétert mértek.

A legmagasabb fokozatú riasztás hétfőn is érvényben van, az előrejelzések keddtől jósolják a helyzet normalizálódását.

 

Velence november 12. óta küzd rendkívüli árhullámmal, amely akkor elérte a 187 centiméteres magasságot. Ezt a mindenkori második legmagasabb vízszintként tartják számon az 1966-os nagy áradáskor mért 194 centiméter mögött. Rendkívülinek számít az is, hogy az árszint majdnem egy héten át mindennap meghaladja a tél elején megszokott 140 centiméteres felső határt.

Velence Szent Márk tér áradás
November 15-én is le kellett zárni a Szent Márk teret a tengervízzel elöntött Velencében. (MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola)

Velence talpra fog állni – jelentette ki Luigi Brugnaro polgármester vasárnapi sajtótájékoztatóján. A városi tűzoltóság adatai szerint kedd óta több mint 740 beavatkozásra volt szükség: tűzoltók szabadítják meg a csatornákat az ártól felgyülemlett törmeléktől, segítenek az üzletek, lakások szivattyúzásában, eltávolítják a rakpartokra sodródott gondolákat és hajókat.

A Szent Márk-bazilika, a dózse palota, a múzeumok és az üzletek jelentős része vasárnap is zárva tartott. A Szent Már tér leghíresebb, háromszáz éves kávéházában, a Floriánban a székeket, asztalokat magasra tornyozták, hogy ne szívják magukba a termeket ellepő sós vizet. A padlózat parketta részeit márványlapokkal szorították le, hogy ne emelkedjenek fel a nedvességtől.

Velence áradás Olaszország tenger
Elöntött vendéglátóhely Velencében 2019. november 17-én, amikor ismét 150 centiméter fölött tetõzött a dagály (MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola)

A kereskedők és vállalatok egyszeri 20 ezer, a magánszemélyek 5 ezer euró gyorssegélyt kaphatnak.
(MTI)

Keresés az oldalon