Világ 2020. szeptember 06.

Így változtak az árak az európai városokban a koronavírus miatt

Fatima Világ 2020. szeptember 06.
Az utazási ágazat igencsak megérezte a COVID-19 hatását - de pontosan mennyit estek a számok?

A UK Post Office minden évben kiadja a City Costs Barometer című tanulmányát, amely összehasonlít olyan kritériumokat, mint az étkezés ára, a városi közlekedés, a városnézési tapasztalatok és a szálláslehetőségek az egyes európai városokban, hogy megállapítsák a különböző desztinációk látogatásának átlagos költségét. A legfrissebb eredmények erőteljes csökkenést mutatnak, az árak zuhannak – a koronavírus így kicsinálta a turizmust?

Getty Images

A tanulmány szerint az árak 27 vizsgált város közül 25-ben esnek – ezek olyan helyek, amelyek jelenleg nem várják el az Egyesült Királyságból érkezőktől a kéthetes karantént. A városi költségek barométere azt is feltárta, hogy

a városok több mint felében (52%) az árak alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt, a legnagyobb, majdnem 26% -os visszaesés Reykjavíkban és Oslóban történt.

A költségek csökkenése nagyrészt annak köszönhető, hogy a legnépszerűbb európai városokban csökkentek a szállodai árak – csak két városban (Athén és Katowice) nőtt két éjszaka háromcsillagos szállásának átlagos költsége az idei márciushoz képest.

Filléres étkezés, olcsó szállás

Összesen 12 városlátogatási tételt vizsgáltak meg, amelyek olyan adatokra összpontosítottak, mint például a reptérről a városközpontba tartó kétirányú buszos utazás költségei, egy üveg sör és egy top múzeum meglátogatása. Dublinban az árak 25,5% -kal, Észak-Írországban 22% -kal csökkentek, Belfastban 25,2% -os esés következett be. Vilnius és Varsó a legjobb választás a költséghatékonyságot szem előtt tartó utazók számára, míg Krakkó büszkélkedhet a legolcsóbb szállással: átlagosan 75 font (kb. 71 ezer forint) két éjszaka két ember számára, míg az étkezés 2 fő részére egy üveg borral Prágában a legolcsóbb – írja a Lonely Planet.

„Az idei jelentésből kiderül, hogy Európa-szerte rengeteg választási lehetőség van a nagy értékeket kínáló városokban. Csak azokat a városokat választottuk, amelyek jelenleg nem tartoznak a karanténkorlátozások hatálya alá, de arra kérjük az embereket, hogy amikor kirándulásokat terveznek, alaposan vegyék figyelembe a tanácsokat az üdülés lefoglalása előtt”- mondta Nick Boden, a Post Office Travel Money vezetője. A 2020-as költségek Zürich városában a legdrágábbak, ahol a 420,09 fontos összeg kétszerese a jelentés nyolc top városának.

Keresés az oldalon