Ukrajna nem fogadja el határátlépéskor a Szputnyik V vakcinát

Startlap Utazás
Ukrajna nem engedi be az országba azokat, akik az oltási dokumentumuk szerint az orosz Szputnyik V vakcinát vették fel a koronavírus ellen.

A döntést kedden Valentin Melnik, a kijevi Boriszpil-1 nemzetközi repülőtér határőrszolgálatának helyettes vezetője jelentette be.

A tisztségviselő a reptéren tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy mivel a WHO nem ismeri el ezt a vakcinát, így Ukrajna sem.

Ezért ha egy külföldi állampolgárt Szputnyik V-vel oltottak be, szüksége van 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antitesttesztre is, ennek hiányában megtagadják tőle a belépést, az ukrán állampolgároknak pedig házi karanténba kell vonulniuk.

Hozzátette, hogy ez nem vonatkozik azokra, akik átszállással repülnek más országba, mivel ők nem esnek át ukrán területen útlevél-ellenőrzésen, hanem automatikusan átmennek az átszállási zónába, ahonnan elhagyják az országot.

Fotó: Pixabay

Csütörtökön Szijjártó Péter bejelentette, hogy lezárultak az Ukrajnával folytatott tárgyalások, a két ország a megállapodás értelmében elismeri egymás védettségi igazolványait. Az akkori bejelentésben még az szerepelt, hogy oltóanyagtól függetlenül utazhatnak szabadon a beoltottak Ukrajnába. 

Ukrajnában az elmúlt napban 1014 új esettel 2 224 992-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csaknem hatszázzal több a megelőző napiénál.

(MTI)