Újabb országok utazóira jelentett be enyhítést Görögország

Fatima
Görögország enyhít az EU mellett az Ausztráliából, Kanadából, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból érkező beoltott látogatók belépési követelményein.

Görögország tavaly az elsők között várta vissza a nemzetközi látogatókat, idén pedig arra számít, hogy az eddigiekhez képest korábban, márciusban kezdődik a szezon – éppen ezért már most enyhít a beoltott látogatók belépési követelményein. Február 7-e óta azoknak az EU-ból és a schengeni övezetből érkező utazóknak, akik rendelkeznek uniós digitális COVID-19 igazolvánnyal, nem kell bemutatniuk egy indulás előtti negatív tesztet.

Hozzájuk csatlakozott több tucat másik EU-n kívüli ország is:Albánia, Andorra, Örményország, Zöld-foki Köztársaság, El Salvador, Feröer-szigetek, Grúzia, Izrael, Izland, Libanon, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Norvégia, Panamai Köztársaság, San Marino, Szerbia, Szingapúr, Svájc, Tajvan, Tunézia, Togo, Törökország, Ukrajna, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság, Uruguay és a Vatikán. Az Ausztráliából, Kanadából és az Egyesült Államokból érkező utazók is bejuthatnak, ha igazolják, hogy megkapták az oltást/felépültek a vírusból, vagy bemutatják az indulás előtt 72 órával végzett negatív PCR-tesztjüket, esetleg az indulás előtt legfeljebb 24 órával végzett negatív antigéntesztjüket – írja a Lonely Planet.

Athén, Görögország / Fotó: Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A többi országból érkező látogatóknak továbbra is be kell mutatniuk a negatív PCR-tesztet, amit 72 évvel indulás előtt végeztek, vagy negatív antigéntesztet, amit legfeljebb 24 órával az indulás előtt végeztek. Emellett Görögország továbbra is megköveteli a maszkok viselését beltéren és bizonyos kültéri helyeken is, ezért mindig jó, ha lapul egy a zsebben. Zárt étkezőhelyek, szórakozóhelyek (mozi, színház), múzeumok, kiállítási központok, fitneszközpontok és sporthelyszínek látogatásához az oltás igazolása szükséges.

Hogyan utazhatnak a magyarok?

A legfontosabb kérdés számunkra az, hogyan utazhatnak a magyar állampolgárok. Mi uniós digitális covid-oltási igazolvány
uniós digitális covid-gyógyultsági igazolás (átestek a Covid-19 betegségen); angol nyelvű államilag elismert labortól származó a SARS-CoV-2 fertőzésből való felépülési igazolás, pozitív PCR- vagy rapid antigén teszt, amely a teszt napjától számított 14. naptól a teszt napját követő 180 napig érvényes; 72 óránál nem régebbi negatív eredményű PCR-teszt; 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszt eredményről szóló igazolás bemutatásával karanténkötelezettség nélkül léphetünk be Görögországba a Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint. Külön kiemelendő, hogy

az oltási igazolás a második adag oltás beadásától számított 14. naptól érvényes.

Amennyiben a beutazni szándékozó személy még nem kapta meg a harmadik oltást, az oltási igazolást a második oltás beadásától számított 270 napig fogadják el a beutazáshoz. 

Az elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm. A szabályozás szerint 2022. február 7-től amennyiben a második oltástól eltelt 7 hónap és az érintett személy még nem kapta meg a 3. oltást, az illető Görögországon belül oltatlannak számít. A gyógyultsági igazolás érvényessége a megbetegedés (pozitív PCR-teszt) dátumától számított 14. naptól a 180. napig terjedő időszakra szól. Azoknak, akiknek nincs oltási igazolásuk, vagy betegségen átesettséget igazoló okmányuk a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről, vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorstesztről kell bemutatniuk igazolást. A tesztkötelezettséget 5 éves kortól állapították meg. Mindezek mellett az utazás megkezdése előtt az országba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése.