Szárnyal a turizmus Görögországban, szinte megteltek a szállodák

Diósi Szilvia
Megközelítette a vírus előtti szintet a turisták szám a görögöknél, olyannyira, hogy lassan a "megtelt" táblát is kitehetnék az országra.

Görögországban megközelítette, néhol túl is szárnyalta a járvány előtti szintet a turisztikai szektor bevétele a Bank of Greece legfrissebb adatai szerint – írja a Világgazdaság.

Az ágazat 2022 áprilisában 432,1 millió eurós, január-áprilisban pedig 633,0 millió eurós bevétellel zárt, miközben a járvány előtt, 2019 áprilisában 211,1 millió eurós, január-áprilisban pedig 375,7 millió eurós többlete volt. Az idei évben a repülőterek forgalma is jelentősen nőtt, pedig rengeteg a nehezítő körülmény, mint a covid, a háború, az energiaválság és az infláció. Elmaradnak a kínai, orosz és ukrán turisták is.

görögország
Forrás: Getty Images

Mindennek ellenére a mediterrán országba még mindig sokan utaznak, nagyon kedvelt a franciák, izraeliek, szerbek és románok körében is. A britek, németek és skandináv nyaralók is első három fő úti céljuk között említik – mondta Vaszílisz Kikíliasz turisztikai miniszter.

Jó szezonra számítanak, remélik, hogy megközelíti a koronavírus előtti 2019-es rekord évet.

A Görög Polgári Légiközlekedési Hatóság (HCAA) adatai szerint az év első öt hónapjában összesen 14 millió utas repült Görögországba, ami 377,7 százalékos növekedés 2021 azonos időszakához (2,93 millió utas) képest, és a járvány előtti szint 86 százalékának felel meg. A turisztikai szektor bevétele tízszeresével nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Görögország komoly munkaerőhiánnyal küzd, de ez mégsem csökkenti az utazási kedvet,

alig találni szabad repülőjegyet, a szállodák közel teltházzal üzemelnek, és az emberek is rengeteget költenek.

Az ágazat 20 milliárd eurót hozhat idén, ami 4 és 5 csillagos szállodáknak és a luxus üdülőhelyeknek köszönhető a leginkább.