Kimagaslóan jó szezonra számítanak a turizmusban itthon

Diósi Szilvia
Megközelítheti a 2019-es rekord évet az idei nyár. Kiugróan jók a számok az előfoglalások alapján.

Éves szinten 9 százalékra, a nyár első hónapjában már csupán 4 százalékra csökkent a 2019-es rekordévhez mért elmaradás, sőt a belföldi vendégéjszakák száma már 15 százalékkal meghaladja az akkorit- írja a Világgazdaság Magyar Turisztikai Ügynökségnél tartott szerdai háttérbeszélgetés után.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a tendencia folyamatos.

Turizmus Budapesten
Forrás: Getty Images

Az első fél évben kiemelkedő eredményt hozott a júniusi hónap, amikor a 4 millió vendégéjszaka 50 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket.

A vendéglátás forgalma is kiemelkedőre sikerült, a júniusban elért 137 milliárd forint bevétel 31 százalékkal haladja meg a tavalyit, és 40 százalékkal a rekordévit, azaz a 2019-est.

Czelleng Ádám, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kutatási és ágazati képzési igazgatója hozzátette, hogy

az első féléves adatokat az ukrán szálláshelyi forgalom nélkül vizsgálják,

mert mintegy 900 ezer vendégéjszakát az Ukrajnából érkezők töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. 

Az első fél évben 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak, az éves várakozás 37 millió éjszaka, ami a tavalyinál 30 százalékkal több. A pandémia előtti rekordév, 2019 még 42 millió vendégéjszakát hozott.

A magyar turizmus visszaépülése vitathatatlan, a Covid évében, azaz 2020-ban 20 millió, tavaly pedig már 29 millió vendégéjszakát jelentettek a hazai szálláshelyekről az NTAK-nak.

Idén a külföldiek számára csábító az olcsó forint, a magyarok számára pedig drágább lesz a külföldi utazás, így többen döntenek mégis belföld mellett. Viszont az erősödő inflációs nyomás és az egyéb makrogazdasági folyamatok, a háború és az energiaválság már rövid távon mérsékelhetik az utazási keresletet.

A SZÉP-kártya továbbra is fontos és stabil támasz a turizmusban, még az élelmiszer-vásárlásra megnyitott időszakban sem csökkent a turisztikai kártyás költések összege.

Biztató, hogy a korosztályok eloszlása jóval egyenletesebb idén, az előző két évben jellemzően a 25–64 évesek utaztak,

de most visszatértek a kisgyermekesek és az idősek.

Az egészségturizmus megérezte az oroszok kiesését, de a cseh és az osztrák, valamint a belföldi vendégek kezdik betölteni az űrt. Budapestre a legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból és Franciaországból érkeznek most, vidéken pedig a német, cseh és román vendégek állnak a toplista élén.

A júliusi és augusztusi előfoglalások remek nyarat ígérnek, erre a hónapra már 3,2 millió, augusztusra 2,5 millió vendégéjszakát rögzítettek.

Átalakult a belföldi és külföldi vendégek aránya, a pandémia előtt országosan még 50-50 százalék körül volt, jelenleg 64 százalékkal a hazai felé tolódott el a hangsúly.