Egy nyaralás alatt vagy akár egy romantikus vacsora alkalmával az étteremválasztás döntően befolyásolhatja az élményt – írja Mindmegette.hu. Rossz helyen kikötve könnyen csalódás lehet a vége, ezért nem árt tisztában lenni azokkal a jelekkel, amelyek árulkodnak a vendéglátóhely valódi színvonaláról.
A legtöbben ezzel kapcsolatban a kevésbé rendezett környezetet, a kevésbé ízléses dekorációt vagy a matricákkal teleaggatott kirakatot említik első figyelmeztető jelként. Ugyanakkor internetes értékelések sokat elárulnak, de mi van akkor, ha nincs kéznél a telefon? Ilyenkor is vannak árulkodó jelek, amelyeket érdemes tekintettel lenni.

Az egyik legfontosabb intő jel, amit sokan nem is tudnak: a pincér helyzete. Ha ugyanis a felszolgáló az étterem bejáratában vagy az utcán állva próbálja megszólítani a járókelőket, az többnyire nem az autentikus, helyiek által is látogatott vendéglátóhelyek sajátossága, sokkal inkább a turistákat célzó éttermek jellemzője. Egy valóban jó, helyi étteremnek nincs szüksége arra, hogy az utcán toborozzon vendégeket.
A másik gyanús jel, ha az étlap tele van fényképekkel. Bár a képes menü segíthet a turistáknak eligazodni, általában inkább a turistacsapdákra jellemző. Egy klasszikus, helyiek által kedvelt étterem többnyire nem illusztrálja az összes ételt fotókkal.
Ez persze nem jelenti azt, hogy minden turistákat célzó vendéglátóhely rossz. Sok helyen így is ízletes ételeket kínálnak, ám ha valaki kifejezetten autentikus élményre vágyik – legyen az az olasz tengerparton vagy egy spanyol kisvárosban – érdemes figyelembe venni ezeket a jeleket. Így nagyobb eséllyel találhatunk valódi helyi ízeket és hangulatot, és elkerülhetjük a csalódást.

