A turistacsapdák olyan szolgáltatásokat kínálnak, melyek kifejezetten a turisták pénzének kicsalására épülnek, miközben gyakran túlárazott, rossz minőségű vagy hamis élményt kínálnak. Az ilyen boltok és éttermek tipikusan frekventált látványosságok közelében találhatók. A turistacsapdák arra alapoznak, hogy a látogatók nem ismerik a helyi árakat, szokásokat vagy alternatívákat, figyelmeztet a Roadster. Nézzük, hogyan ismerhetjük fel éttermek esetében, hogy turistacsapdáról van szó!
Ezekre a jelekre figyelj
Gyanús lehet, ha egy étterem egy ismert turisztikai látványosság közelében található, és hatalmas kültéri terasszal rendelkezik. A helyszín persze önmagában nem jelenti azt, hogy turistacsapdáról van szó, de az ilyen vendéglátóhelyeken nem árt résen lenni.

A kinti promóter vagy felszolgáló, aki a kitáblázott menü mellett áll, angolul beszél, és odacsalogatja az embereket egyértelmű jele lehet annak, hogy turistacsapdával van dolgunk. Ezek a promóterek megpróbálhatják becsapni a gyanútlan turistákat és rávenni őket az étteremben való fogyasztásra anélkül, hogy ismertetnék az árakat. Ebben az esetben érdemes udvariasan elutasítani őket, vagy tudomást sem venni róluk.
Ha az étteremben hatalmas, laminált menüt tesznek a vendég elé, amin minden angolul van kiírva és ételfotókat szerepelnek a leírások mellett, szintén rossz jel: ezt arra figyelmeztethet, hogy a helyiek egyáltalán nem tartoznak a megcélzott vendégkörbe, ezért számukra nem is készültek menüvel.
Így válassz éttermet utazásod során!
Utazás alatt érdemes kerülni a forgalmas turistalátványosságok közvetlen közelében lévő éttermeket, és inkább olyan helyet választani, ahol a helyiek is szívesen étkeznek. Hasznos lehet előre utánanézni a véleményeknek online (például a Google vagy a TripAdvisor segítségével), de a személyes benyomás is sokat számít. Ha egy étterem teli van, jól festenek a kihozott ételek és a személyzet is barátságosnak tűnik, jó eséllyel remek kulináris élményre számíthatunk.
