Élmény 2019. augusztus 05.

Trónok harca rajongóknak (is) kötelező: ezeket a helyeket ne hagyd ki Gironában

Kánya Andrea Élmény 2019. augusztus 05.
Üde színfolt a Spanyolországban utazgatóknak Girona; a bájos, színes virágokkal teli balkonok, keskeny macskaköves utcák, a végeláthatatlan várfal, és a Trónok harca forgatási helyszínei olyan mesebeli kalandokat tartogatnak akár csak egy egynapos túra során is, amit kár lenne kihagyni. Egyébként pedig itt találtuk meg a világ egyik legfinomabb kávéját; Willy Wonka és egy bevándorló is szerepet kap úti beszámolónkban. 

Habár Katalóniát az elmúlt években belpolitikai válság rázta meg, ez Gironán – még akkor is, ha az ügyben igencsak érintett városról van szó –  mit sem látszik meg turistaként. De ne szaladjunk ennyire előre, erről majd később. 

Barcelonai nyaralásunk során töltöttünk el egy teljes napot a városban, és azt kell hogy mondjam, hogy aki léleksimogató, relaxáló kiruccanásra vágyik a nyüzsgő barcelonai tengerparti pihenés mellett, annak mindenképpen ajánlatos betervezni ezt az utat.

Igen könnyű dolgunk volt, hiszen tulajdonképpen saját idegenvezetőnk is akadt; Gabriela Farkasová, a We Love Catalonia oldal szerzője már hosszú ideje Spanyolországban él. Gabit régről ismerem blogja miatt, hiszen szenvedélyes író, szerkesztő, aki őszinte rajongással ír mindig a katalán életérzésről, mindig öröm volt útleírásait, tippjeit elolvasni. 

Barcelona-Girona: 1,5 óra full extrás kényelem vonattal

Amikor kitaláltuk, hogy átruccanunk Gironába, nem volt kérdés, hogy egy autentikus személlyel ez a lehető legszuperebb kirándulás lesz.  

Barcelonából Gironába, az Estacion de Gerona pályaudvarra a spanyol nagysebességű vasúthálózat egyik járatával mentünk. Az útidő összesen másfél óra, a vonatozás pedig felemelő élmény főleg azok számára, aki rendre a dög meleg, tömött balatoni vonathoz vannak szokva (persze, intercityn már megfelelőek a körülmények, ám a Barcelona-Girona járat valóban különösen kényelmes utazás, wifivel, telefontöltővel, kényelmes székekkel, csúcs látnivalókkal.)  A pályaudvaron fogadott minket Gabi, és autóval vitt minket be a városba – ez az út nem több 15-20 percnél.

Fotó: Gabriela Farkasová

“Nem tudom, képes leszek-e szavakba önteni az érzéseimet. Girona történelmi központja semmihez sem fogható. Látod a szűk, mediterrán utcákat, a hatalmas templomokat, a kerteket, és azon gondolkodsz: hogyhogy az emberek nem fedezték még fel ezt a gyöngyszemet?  Bár az évek alatt ez megváltozott – főleg a Trónok harca miatt egyre több turista özönlik a városba – engem mindig felvillanyoz, ha ellátogatunk ide” – mesélte már az autóban Gabi, aki egyébként jelenleg Tortellában él.

“Bár mindig vonzott a mediterrán világ, sosem terveztem, hogy Spanyolországban telepedjek le. A kisvárosban, ahonnan származom, viszont nem találtam a helyem. Ezért 2011-ben megpályáztam egy állást Krakkóban, és két héttel a sikeres állásinterjú után elköltöztem a lengyel kulturális fővárosba. Itt talált rám a szerelem egy katalán srác személyében, aki miatt végül 2014-ben átköltöztem az Ibériai-félszigetre. A sors fintora, hogy egy kisvárosban, Olotban telepedtünk le, ahonnan aztán tavaly átköltöztünk egy mesés falucskába, Tortellába” – mesélte a blogger. “Nehéz választ adnom arra a kérdésre, milyen itt magyarként élni: azt hiszem jelenleg mindenhol (vagy majdnem mindenhol) nehezebb a bevándorlók sorsa, hiszen sokan előszeretettel festenek negatív képet a bevándorlásról. Mindez azt eredményezi, hogy a közvéleményben egy torzított kép alakult ki, ami ellen nehéz küzdeni.

Az én helyzetemet az is nehezítette, hogy nem beszéltem katalánul, ami ebben a térségben elengedhetetlen a munkavállaláshoz. Így az első két évem gyakorlatilag nyelvtanulással telt, ami alatt főleg apró fordításokat vállaltam, és angol nyelvórákat adtam.

A hétvégéken pedig mindent megtettünk azért, hogy jobban megismerjem Katalóniát: azaz, kirándultunk. A természet gyönyörű (hol nem az?), de imádom a középkori elrejtett falvakat és a szép városokat is. Imádom Cadaques-t, de a nagy kedvenc egyértelműen Girona! A kirándulásoknak köszönhetően született meg a We love Catalonia is: egy apró személyes projekt, amin keresztül próbálom meg bemutatni a térséget.”

Csók, vár, szalag

Egyértelműen nyüzsgő, vibráló város Girona, ez már az első pillanatban érezhető volt, amikor leparkoltunk. Ebben rögtön egyet is értettünk Gabival, de azért ő azt is elmondta, szerinte mégis teljes mértékben eltér attól a hektikus káosztól, amit az ember Barcelonában tapasztal meg – és tényleg.

Mielőtt elértünk volna az első látnivalóig, még kaptam egy roppant fontos feladatot: a Sant Feliu bazilika előtt, egy híd mellett egy kisebb oroszlán szobor áll, nos, ennek fenekét kell megcsókolnom. A hiedelem szerint ugyanis, aki ezt megteszi, még visszatér Gironába. Sorba kellett állni ehhez a mutatványhoz, hiszen több turista is megteszi mindezt, de végül nekem is sikerült eleget tennem az elvárásoknak. 

Ezek után indultunk el a sokszor igencsak szűk, ám mégis világos, színes utcákon, közben pedig, szemlélve a helyiekkel és turistákkal tömött teraszokat, a kedves, virágos balkonokat, az apró üzleteket, korrepetálást kértem Gabrielától Gironát illetően. 

“A szociális kapcsolatok fontosak. A barátok, családok társas élete szinte teljesen mértékben az utcán, a teraszokon zajlik. Ezt Gironában is megfigyelhetjük: a mediterrán életérzés két alappillére számomra a hangulatos utcák, erkélyes lakások és a helyiek, akik minden alkalmat megragadnak, hogy a kedvenc bárjukban vagy éttermükben találkozzanak a szeretteikkel”

– mesélte, és közben áttértünk 2017-re, a katalán választásokra, mert feltűnik, hogy számos ablakban sárga szalag díszeleg.

           

“Azzal talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: ez az időszak mindenki számára nehéz volt. A közvetlen környezetemben – a munkahelyen és a baráti társaságban is megtalálhatók mindkét „tábor” képviselői, de mindenkit sokkoltak a történtek. Gironában különösen intenzíven élték meg mindezt, hisz Carles Puigdemont régebben a város polgármestere volt. Bár zavargások nincsenek, a turisták rengeteg sárga szalaggal találkoznak. Ez a szalag az elmúlt években a politikai foglyok szimbólumává nőtte ki magát”. 

 

Mindeközben elértünk a várfalhoz, ami elsőre egy az egyben a Kínai Nagy Fal kicsinyített másának tűnhet. Ezen végighaladva jól belátható a gyönyörű város, és persze ha nem 40 fokban sétálgatsz rajta, tulajdonképpen vállalható is a több órás andalgás, csak kicsit macerás a tűző napon végigvolnulni. Így aki okosabban szeretné belátni Gironát, mint mi, az készüljön napellenzős sapkával, szalmakalappal, esetleg esernyővel.

A kis utcák csodás titkokat rejtenek: a zsidó negyedben például ámulatba ejtő a könyvesbolt, ahol még hieroglifákkal teleírt Kis herceg-kötet is kapható. 

Gabriela megmutatta nekünk az izgalmas divatüzletet, a Delicata Gretát is. 

A márkát Montse Pou hozta létre, miután megszületett a kislánya, Greta – róla nevezte el az üzletet. A bolt tele van virágos mintákkal, masnikkal és szalagokkal, és a ruhák határozottan retró és indie világot követik.  Ezeket a vonalakat Pou a művészetek iránti szeretete, valamint a nagymamák – Nita és Cinta – személyisége ihlette. Az egyikük nagyon vicces és játékos, míg a másik elegáns és titokzatos – tudtuk meg Gabrielától.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy élmény lehet a La Carpa. Ez a már harminc éve működő játéküzlet telis-tele van oktatásra alkalmas játékokkal, bábokkal és lámpákkal. A lázadóknak pedig ott van a Partisano, amely feliratos pólókat árul. A feminista szlogenektől kezdve a klasszikusokig sok mindent találunk itt.

 Ezeket nézd meg Gironában mindenképpen – a We Love Catalonia ajánlásával: 

1.      A Katedrális

2.      Az Onyar-folyó hídjai (amelyek közül az egyiket Eiffel építette) és házai

3.       Az Arab-fürdő

4.      A Sant Pere de Galligants bencés monostor

5.      A várfalak

6.      A zsidó negyed

7.      A Sant Feliu bazilika

8.      A város terei

9.      A forgatási helyszínek

 

Mit együnk, mit igyunk Gironában?

Mindenképpen meg kell említeni az Espresso Mafia kávézót, ahol a térség legjobb kávéját készítik idegenvezetőnk elmondása szerint – mi pedig leteszteltük, és valóban fenomenális a kávéjuk, amit nem mellesleg helyben pörkölnek, és minden egyes italt nagy odafigyeléssel készítenek.

 

 

A kávézót Christian Meier kanadai származású versenybiciklista nyitotta, akárcsak a La Fàbrica! nevű reggelizőt, amely szintén az ő, valamint felesége, Amber tulajdonában áll – ez utóbbi Gabriela szerint hamar belopta magát a helyiek szívébe. Bicósoknak kötelező megálló.

Mennyei kávénk az Espresso Mafiában.

Tudtad? Az El Celler de Can Roca, a világ legjobb étterme is Gironában található. Igaz, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha itt akarunk enni, hisz Michelin-csillagos étteremről van szó. 

Egyértelműen nem tudtunk egy nap alatt minden éttermet, kávézót végigjárni, ezért kértem egy kis segítséget, hogy ha legközelebb megyünk, merre látogassunk el, hol és mit együnk azon túl, amit az egynapos séta alatt igyekeztünk végigkóstolni. 

“Illik kipróbálni a Federal Café-t is, a répatortájuk mennyei! Ha kíváncsi vagy a hagyományos katalán konyhára, akkor látogass el a Le Bistrot-ba. Itt nagyjából ugyanazt kapod, amit egy falusi étteremben is kínálnak. Saláta, grillezett hús és kalbász, desszert. Ha a modern, nemzetközi konyhaművészetet kedveled egy kis katalán fuvallattal, akkor a Llevataps a te helyed.”

A fagylaltok kedvelőinek van egy jó hírem: Gironában található az egyik Rocambolesc fagyizó, amit Jordi Roca, a világ egyik legjobb cukrásza nyitott. Az üzlet díszítése a Charlie és a csokigyár című filmet idézi, így a gyerekek nemcsak a fagylalt miatt fogják imádni. Mi odáig voltunk a fagyijukért. 

 

 

Bravoos, Királyvár is vár rád

Trónok harca-rajongóknak pedig ez a hely maga a mennyország: sétánk során ugyanis elérkeztünk a legizgalmasabb részhez: az első Trónok harca-helyszínhez, itt forgatták ugyanis a sorozat hatodik évadának egyes jeleneteit.

A városban sétálva a szemfülesek ugyanis felismerhetik a zsidó negyed jellegzetes lépcsőit, és az utcasarkot (Carrer del Bisbe Josep Cartañà), ahol a vak Arya koldult, és harcolni tanult. Gabi – tudva azt, hogy mennyire izgultunk a forgatási helyszínek miatt – elkalauzolt minket az Arab fürdőhöz és a Sant Domènec lépcsőköz is – ezek a helyszínek mind Bravoos városát jelenítették meg.

Csak öt percre innen a Katedrális lépcsői Királyvárba repítenek minket, ha továbbmegyünk a Katedrális mögötti térre – Plaça dels Jurats – ismét Braavos-ban találjuk magunkat: Arya itt nézte a színházi előadást, amelyből megtudta, hogy Joffrey halott.

Autónkhoz visszafelé még elnéztünk az Eiffel gyalogoshídhoz, amelyet annak idején ugyanaz a cég épített, mint az Eiffel-tornyot. Útikönyvekben ezt a területet Firenzéhez hasonlítják, én pedig ezzel nem is tudok vitatkozni. Igazi látványosság a folyót körbeölelő, színes kis házak sokasága. 

Habár egynapos túránk során a lehető legtöbb látványosságot igyekeztünk megnézni, de  érdemes több napot is eltölteni e csodálatos spanyol városban, hogy még inkább magunkba szívjuk ezt a hangulatot.

 

Jó, ha tudod

  • Budapest-Barelona között (fapados) repülővel pár ezer forintért találsz járatot, majd onnan vonattal érdemes átutazni Gironáig. 
  • Bármely évszakban érdemes ellátogatni Gironába. Nyáron nagyon meleg van – a legmelegebb hónap az augusztus, majd július és június  –  de ősszel is 15-20 fok körüli a hőmérséklet, télen pedig 12-14 fok közötti. 
  • Minden évben májusban rendezik meg a Temps de Florst, vagyis a virágfesztivált, ha tudod, ebben az időszakban látogasd meg a várost.

 

(A fotókat a szerző, valamint Gabriela Farkasová készítette). 

Keresés az oldalon