Toszkánában és Szicíliában is megjelent a koronavírus

Startlap Utazás
Toszkánában is Szicíliában is megállapították egy-egy személynél, hogy koronavírussal fertőzött. Horvátországban szintén van egy beteg, Ausztriában három gyanús esetet vizsgálnak.

Megjelent a koronavírus Toszkánában és Szicíliában is, miután egy embernek Firenzében, egy másiknak pedig Palermóban lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye – írja az olasz The Local.

Nello Musumeci tartományi elnök megerősítette, hogy egy Palermóban nyaraló olasz nőnek elsőként lett pozitív az eredménye Dél-Olaszországban. A nőt – aki a lombardiai Bergamóból utazott Palermóba – jelenleg elkülönítették a helyi kórházban. Azokat, akikkel együtt utazott, szintén karanténba helyezték – jelentette a helyi média.

Firenze központjában egy 60 éves olasz üzletembert szintén karanténba helyeztek pozitív tesztje miatt.

Ausztriában három gyanús esetet vizsgálnak

Ausztriában is megjelent a COVID-19 járványt okozó koronavírus, két ember fertőződött meg Tirolban – közölte egy helyi egészségügyi szóvivő kedden.

Két 24 éves fiatalról van szó, akik Tirol székhelyén, Innsbruckban élnek, és egyikük az olaszországi Lombardiából származik – mondta el Günther Platter tiroli kormányzó. Az innsbrucki klinikán kezelik őket elkülönítve, állapotuk nem életveszélyes. Egyelőre nem tudni, hol fertőződhettek meg. A hatóságok következő lépésként felveszik a kapcsolatot a betegek hozzátartozóival, és tájékoztatják őket a további teendőkről.

“Nincs ok a pánikra” – hangsúlyozta a tiroli vezető.

Platter közölte: az innsbrucki klinikán szakrendelőt állítanak fel a koronavírus-gyanús esetek számára. A tartományi honlapon folyamatosan tájékoztatják a lakosságot az aktuális információkról, és egy forródrótot is létrehoztak a betegséggel kapcsolatos kérdések tisztázására.

A hvg.hu arról ír, hogy Linzben is vizsgálnak egy 55 éves férfit, aki nemrég tért haza Velencéből, és szintén produkálta a koronavírus-fertőzésből kialakuló betegség tüneteit. A férfit elkülönítették.

Ausztriában 59 kórház rendelkezik a koronavírusos esetek ellátásához szükséges felszereltséggel az osztrák egészségügyi minisztérium kedden közzétett listája szerint. Ezek közül 15 Felső-Ausztriában, 14 Alsó-Ausztriában, 8 Tirolban, 6 Salzburgban, 5-5 Karintiában és Vorarlbergben, 4 Stájerországban, egy pedig Burgenlandban található. Bécsben külön kórház foglalkozik a koronavírus-gyanús betegekkel.

Horvátországban is van egy beteg

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott – írja az MTI.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Leszögezte továbbá, hogy nincs szükség pánikra, és minden eshetőségre felkészültek. Szavai szerint ebben a szakaszban nem várhatók nagyobb bonyodalmak, sem nagyszámú megbetegedések.

Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül – az ország más területein – hol tudnának elkülönítési központokat létrehozni.