Világ 2021. március 18.

Komoly tornádófigyelmeztetést adtak ki az USA több déli államában

Balázs Világ 2021. március 18.
A legnagyobb veszély Alabama és Mississippi államok egyes részeit, valamint Louisiana észak-nyugati területeit fenyegeti.

Súlyos forgószelek kialakulására figyelmeztetett a Nemzeti Meteorlógiai Szolgálat az USA-ban. A veszély egy olyan területet érint, ahol mintegy 45 millióan élnek.

Ez abból a szempontból számít lényegesnek, hogy a szolgálat nem dobálózik könnyedén az ilyen figyelmeztetéseivel, utoljára 2019 májusában adtak ki hasonlót, ami után két héten át több száz tornádó dühöngött az ország egyes államaiban.

A legveszélyeztetettebb területek Alabamában, Mississippiben és Louisiana észak-nyugati részében találhatók. Ha a tornádó önmagában nem lenne elég, a Nemzeti Meteorlógiai Szolgálat arra is figyelmeztetett, hogy a forgószeleket erős szélrohamok és jégesők követhetik, utóbbiak esetében akár teniszlabda nagyságú jégdarabokkal.

Tornádó az USA-ban.
Forrás: Getty Images

Az időnként kialakuló tornádók egyébként visszatérő vendégek az USA déli államaiban, jellemzően a márciustól májusig tartó időszakban dühöngenek, de potenciális esélye egész évben van a forgószél megjelenésének. 

(Via)

Keresés az oldalon