Belföld 2020. március 27.

Tiltó és kötelező határozatot adott ki az országos tisztifőorvos

Kovács Barna Belföld 2020. március 27.
A koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön este közölték a határozat részleteit. Elsősorban utazásra vonatkozó döntések születtek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetre figyelemmel normatív határozatot adott ki az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 74. § (2) bekezdés a) pontjában és a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 2. § (2) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva.

A koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön este közölt határozat megtiltja a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű belépését Magyarország területére.

Szintén megtiltja a külföldről érkező nem magyar állampolgárok belépését személyforgalomban Magyarországra.

A határozat kötelezi a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy az országba belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

Illusztráció. Lezárt határátkelő a magyar-szlovák határon 2020. március 18-án. (MTI/Komka Péter)

A határozat lehetővé teszi a humanitárius folyosó nyitva tartását az áthaladó külföldi magánszemélyeknek, valamint könnyítést tartalmaz a nemzetközi teherforgalomban résztvevő gépkocsivezetők számára.

A határozat felkéri a rendőrséget a fenti feladatok végrehajtásában való közreműködésre.

A felsőoktatási intézményeket nem látogathatják a hallgatók.

A határozat azonnal végrehajtható.

(MTI)

Keresés az oldalon