Világ 2020. március 05.

Terjeszkedik a világ legszínesebb fája

Balázs Világ 2020. március 05.
A szivárvány eukaliptusz eredetileg a trópusi éghajlaton érzi jól magát, ám a klímaváltozás ezt felülírta, immár az USA déli részén is egyre nagyobb mértékben van jelen. Különös ismertetőjele a szivárvány színeiben játszó törzse. Ahogy hullajtja a kéregdarabjait, úgy válik egyre színpompásabbá. Egyedi látvány.

Eucalyptus deglupta – ha ezzel a névvel futunk össze, bizonyára nem kapjuk fel a fejünket, a növény látványa viszont bizonyosan le fog nyűgözni bennünket, ha egyszer élőben meglátjuk. Szivárvány eukaliptusznak hívják, mely minden kétségen felül a bolygó legszínesebb fája.

Egyre több helyen bukkan fel

A fa alapvetően trópusi éghajlaton őshonos, ám valószínűleg a klímaváltozás miatt egyre inkább elterjed eredeti környezetén kívül is. Így ma már nem szükséges az indonéziai, pápua új-guineai vagy fülöp-szigeteki erdőkig utaznunk, hogy megnézzük, hiszen az Egyesült Államok több pontján is nagy kiterjedésben megtalálható. Főként Dél-Kaliforniában, Texasban, Floridában és Hawaiin. San Diego utcáin, parkjaiban sétálva bárhol „szembejöhet” a szivárványos varázs.

 

Forrás: Getty Images

Ez az eukaliptusz fa ezüstös-zöldes leveleket növeszt, és apró, fehér virágokat, de nem ez a legszebb rajta. Hanem a törzse. Innen kapta a nevét is, ugyanis ahogy a fa csíkokban lehullajtja a kérgét, az előbukkanó részek a szivárvány minden színárnyalatát kiadják, ami egészen megkapó látvány.

Zöldes, kékes, narancsos, barnás, sőt lilás színekben „táncol” a fa törzse, s mivel örökzöld növényről van szó, az év 365 napján gyönyörködhetünk benne.

Alapvetően a forróbb vidékeket szereti, ahol gazdagon öntözi az eső, ám az éghajlatváltozás miatt már egyre több helyen meg lehet próbálni elültetni. Sok napsütésre és nedves talajra van szüksége, ilyen környezetben akár másfél métert is nő egy évben, s élete vége felé a 60-65 métert is elérheti.

Azért nem árt vigyázni az ültetésével, ugyanis invazív fafajta, s csakhamar átveszi az irányítást új környezetében.

(Via)

Keresés az oldalon