Világ 2019. szeptember 09.

Tényleg muszáj betérni a világ legjobb állatkertjébe Tenerifén

Marci Világ 2019. szeptember 09.
A legendás Loro Parque-ban komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy a bennünk rejlő hippit megnyugtassák a gyilkosbálnák és a delfinek jólétéről. A megőrzés és okítás gyönyörű köntöse alatt, azért jócskán van a műanyagba csomagolt műanyag gagyikból is.

A magát a Kanári-szigetek “kötelezőjeként” aposztrofáló (El „must” de Canarias) Loro Parque (Papagáj park) Tenerife nyugisabb, északi részén található és Puerto de la Cruz egyik ékességének számít. A Tripadvisor közönségszavazata alapján a világ első számú állatkertjét akkor is be kell ütemezni, ha magán Tenerifén esetleg csak néhány napot töltünk, illetve ha nem vagyunk gyerekek vagy gyerekkel. Ha utóbbi igaz, akkor pedig elgondolkodhatunk rajta, hogy kombinált jegyet vegyünk a másik világszámnak számító Siam Parkba, ami szintén a Tripadvisor szavazatai alapján a világ legmenőbb „vízikirálysága”.

A valóság szebb, mint az internet!

Először is szolgálati közleményként ki kell emelni, hogy Tenerife látványosságainak weboldalai finoman szólva nem tükrözik azt a profizmust, amivel a helyszínen találkozni fogunk. Úgyhogy, ha idegzsábát kapunk a logikátlannak tűnő honlapoktól, nem kell kétségbe esni, segítenek a helyszínen megoldani bármit, ez mindenre igaz kivétel a Teide csúcsának meghódítására, ahova három hónappal (!) előre kell foglalni időpontot, de ettől még fellanovkázhatunk szinte a tetejére.

Szóval, ha a jegyvásárlást megejtjük a neten (38 euró felnőtteknek, 26 euró gyerekeknek), akkor magánál a bejáratnál elkerülhetjük a combosabb sorokat, melyeket gyakorlatilag folyamatosan töltenek fel a turistabuszok, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy minket netes belépő nélkül is alig tíz perc alatt bepörgettek a parkba. Egyébként a jegyeket gyakorlatilag úton-útfélen meg lehet váltani, a Loro Parque és a Siam Park emblémája minden második bolton megtalálható, legyen szó járműkölcsönzőről vagy bóvliárusról.

A „kisvasút” érkezési-indulási pontjánál ne lenne McDonald’s?!

A város szélén található parkhoz több módon is el lehet jutni: az óceánparti szállodasor központjának számító Reyes Católicos-tól ingyenes „kisvasút” szállítja a potenciális vendégeket a bejárathoz. Jó turistákhoz méltán mi gyalog mentünk át a város másik felében található szállodánkból, ami időben nem volt akkora durranás, de a park inkább autós és buszos megközelítésre van kitalálva, hiszen az óceánparti séta mellett azért át kellett verekedni magunkat az igen fejlett autópályarendszerbe csatlakozó alul- és felüljárókon.

Megnyugtatnak minket, hogy nem bántják a gyilkosbálnákat

Ha hippik vagyunk, ahogyan-e sorok írója is bizonyos kérdésekben az, akkor vonakodva váltjuk meg a jegyet, mert hogy azért bizony hallani olyan hangokat, melyek szerint állatkínzás folyik itt a bálnákkal. Az itthon talán kevésbé ismert Thomas Cook nevű légitársaság/utazási iroda például ki is szórta csomagjaiból a Loro Parque jegyeket, de a neten több csoport is hirdeti: nem jó, amit itt csinálnak. Mindezek ellentételezéseként a bálna show előtti vetítésen elmagyarázzák nekünk szívhez szóló zene kíséretében, hogy mennyire törődnek ezekkel az állatokkal és hogy hogyan mentették meg őket. Szóval igazából csak a kis, süket kardszárnyún segítenek, nem a cirkuszért kaszálnak komoly pénzeket.

 

Tehát miután elhessegettük a rossz gondolatokat és rászánjuk magunkat, három orca show-ból (11:45 – 14:00 – 16:45) választhatunk, és jegyünkkel gyakorlatilag mindegyikre beülhetünk, ha úgy tartja kedvünk. Annyi biztos, hogy érdemes bő negyed órával előbb odaérni, ha jó helyet szeretnénk, a programot egyébként érdemes a legvégére hagyni, hiszen vitathatatlanul a nap csúcspontja, amikor az öt tonnás jószágok kirepülnek a vízből…

Nem csak a bálnákról szól a Loro Parque

A tényleg döbbenetes kardszárnyú delfineken kívül van delfin, fóka és papagáj műsor is, de ezek eltörpülnek a bálnák mögött. De térjünk vissza az állatkert bejáratához, ahol ha beléptünk egy mesebeli tó fogad minket, ami nyüzsög az japán díszhalaktól, a koi pontyoktól, melyekből a közelmúltban egy félmilliárd forintnyi jenért cserélt gazdát…

A delfinek szuper ügyesek, a bálnák viszont döbbenetesek

Ezt követően gyakorlatilag belebotlunk a pingvinek birodalmába, amin egy mozgó járda visz minket végig. A fedett helyiségben pilinkél a hó, és úgy van megoldva utunk, hogy a víz alá is belátunk, ami azért a pingvinek első számú közege. Gyakorlatilag mellettünk suhannak el a jószágok, melyek közül a méretes király pingvinek voltak a legaktívabbak ottjártunkkor.

A pszichedelikus medúzák, a tigris és a műanyag

A tényleg világklasszis, fagyos bevezető után egy nagyon rendezett állatkertben barangolhatunk, ahol ugyan sokan vannak, de jól elosztják a népeket. Az olyan egzotikus állatok, mint gorillák és tigrisek csak mellékszerepet kapnak a „papagájház” mellett, ahol testközelben találkozhatunk a színesebbnél színesebb szárnyasokkal, melyeket a lombkoronában is megvizslathatunk egy függősétány segítségével.

Paradicsomi állapotok

Amit még mindenképpen ki kell emelni, az a különféle fényekkel megvilágított medúzák és az óriási akvárium, amiben állítólag 20 ezer hal nyüzsög.

 

A rengeteg látványosságnak köszönhetően egy teljes napot simán el lehet égetni, sőt ha vagyunk olyan szerencsések, hogy egy hétnél tovább maradunk a szigeten, akkor érdemes lehet még egyszer végigjárni, amire egy jegyakcióval készülnek is a park üzemeltetői.

Szóval bárhogy is legyen azokkal a szegény kardszárnyúakkal, tényleg egy világszenzációt hoztak össze ezek a tenerifeiek, ahol vadul okítanak minket a természetvédelemre, miközben ugyan úgy nyomják a kezünkbe az egyszer használatos műanyagokat…

(A fotókat a szerző készítette)

Keresés az oldalon