Világ 2019. szeptember 27.

Tennél valamit a műanyagszennyezés ellen? Menj az Antarktiszra hobbitudósnak!

Marci Világ 2019. szeptember 27.
Az Ocean Conservancy nevű nonprofit szervezet és az Airbnb közös programot hirdettek, melynek keretében öt jelentkező elmehet az Antarktiszra, hogy az ottani tudósokat segítve mintákat gyűjtsön, melyek vizsgálatából kideríthetővé válna, hogy a globális műanyagszennyezés milyen mértékben érinti a világ legzártabb ökoszisztémáját.

Jelenleg önként jelentkezőket keresnek a decemberben induló egy hónapos projekthez. A jelentkezés előfeltételei sem vészesek, mindössze a kalandvágyó szellemet és a környezetvédelem iránti elkötelezettséget jelölték meg szempontként.

Azt persze hozzáteszik, hogy nem piknikezni vinnék a szerencsés kiválasztottakat, tehát fel kell készülni a rigorózus keretek között működő tudományos munkára és a nem éppen barátságos időjárásra is, így a szervezők az elkötelezettségre és a lelkesedésre helyezik a hangsúlyt.

Chile-Antarktisz-Chile

A dolog lényege nagyjából annyi lesz, hogy az öt hobbitudósnak talaj, pontosabban hómintákat kell gyűjtenie, illetve dokumentálni a műanyagszemét antarktiszi jelenlétét.

Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egyből belevágják a társaságot a mély vízbe és gyerünk mintákat gyűjteni, hanem a projekt első időszakát Chilében fogják tölteni, ahol megismerkedhetnek a mintagyűjtés módszertanával, kritériumaival, illetve a gleccsertan és a laboratóriumi munka alapjaival, majd az antarktiszi kiruccanás után ugyanide térnek vissza feldolgozni a begyűjtött mintákat. Akit érdekel a munka, itt tud rá jelentkezni. Természetesen az angol nyelvtudás elengedhetetlen.

Volt már ilyen

Ez a mostani antarktiszi akció a folytatása egy korábbi, hasonló jellegű kezdeményezésnek, amikor az Airbnb a Wonder Grottole nevű szervezettel közösen, ugyanígy öt embert vittek el három hónapra a dél-olaszországi Grottole községbe, ahol az eltűnőfélben lévő helyi közösség újraélesztése volt a dolguk.

 

(Via)

Keresés az oldalon