10 jó hely Szlovéniában: a közönségkedvencek és a kevésbé ismert látnivalók

Travellina
Bár egy viszonylag kis országról van szó, Szlovénia mégis annyi izgalmas látnivalót kínál, hogy a „kötelező” körök - mint például a Bledi-tó, vagy a Vintgar-szurdok -, után is bőven van még mit meglátogatni. Travellina ajánlója.
vendégszerző
Travellina

Travellina

Kisgyörgy Éva, a travellina.hu bloggere. 144 országban járt, szeret vezetni, kevésbé ismert tájakat felfedezni és jókat enni.
Cikkei

Szlovénia már régóta töretlen népszerűségnek örvend a magyar utazók körében. Ha megkérdezzük őket, milyen helyeket keresnek fel, jó eséllyel az alábbi öt helyszín jön ki győztesen: rafting a Soca-folyón, Predjamai-vár, Postojna-barlang, Vintgar-szurdok és a Bledi-tó. Ám az ország további csodákat is rejt, amiket érdemes felfedezni. Én most a közönségkedvencek és a kevésbé ismert látnivalók közül válogattam ki tízet, melyek közt természeti és épített örökségek is akadnak.

Mártonhely temploma

Mártonhely temploma
Fotó: Travellina

Sokak kedvence az Őrségben a Veleméri templom, és számukra a határ túloldalán fekvő Mártonhely egy kihagyhatatlan megálló. Az itt álló Szent Márton-templomot ugyanis ugyanaz az Aquila János építette fel és festette ki, aki a mi veleméri templomunkat, csak épp itt ez Mártonhelyen sokkal jobb állapotban van. A mai templom a 14. század végén épült fel, és viszonylag sértetlenül vészelte át az elmúlt századokat. Mivel a hajót a 18. században beboltozták, az itteni freskók jó része elpusztult, a szentélyben azonban szinte sértetlenül megmaradtak a falképek. Ezeket az elmúlt évtizedekben gondosan restaurálták, így ma teljes pompájukban csodálhatók meg.

Velika Planina

Velika Planina Szlovéniában
Fotó: Travellina

A lenyűgöző szépségű Velika Planina fennsíkon Európa legnagyobb hegyi pásztortelepülése terül el. Kamnik városától 11 km-re van a felvonóállomás, ahonnan akár sílifttel, akár pedig gyalog fel lehet jutni a platóra. Ott találni a tipikus pásztorkunyhóikat, melyek bár réginek tűnnek, valójában azonban mind replika: az eredetik ugyanis a II. világháborúban megsemmisültek.

A jellegzetes, fenyőből készült, zsindelytetős épületekből több tucat található szétszórva a hatalmas platón.

A felvonóból letekintve és a séta során is legelésző teheneket lehet látni, melyek még idillibbé teszik a környéket. A fennsík télen is kedvelt kirándulócélpont: széles és könnyű sípályái különösen a családosok körében népszerűek.

Vintgar-szurdok

Vintgar-szurdok, Szlovénia
Fotó: Travellina

A Vintgar-szurdok pallós sétaútja Szlovénia talán leglátványosabb, legnépszerűbb kirándulócélpontja. A szurdok alján a Radovna patak gyakran 150 méter magas sziklafalak közt kanyarog, és az ezekre erősített pallókon lehet végigjárni teljes hosszában a szurdokot. Fontos tudnivaló, hogy a szurdok csak egy irányban járható, visszafelé más úton kell jönni, erre van két alternatív útvonal is. Az, hogy a szurdok végén jobbra vagy balra kanyarodva térjen-e az ember vissza, attól függ, hol sikerül parkolni, van ugyanis erre több opció. Szintén jó tudni, hogy az 1.6 km-es szurdoknak

az első fele messze látványosabb, mint a második rész, úgyhogy nem érdemes az elején sietni, hiszen ott a java!

A látogatók zöme a reggelizés után, 10 körül érkezik, így ilyenkor a legnagyobb a tömeg. Ha nem sikerül őket beelőzni, akkor érdemes délig várni, akkor kevesebb turistát kell kerülgetni.

Mostnica-szurdok

Mostnica-szurdok, Szlovénia
Fotó: Travellina

A Bohinj-tótól északra húzódó Mostnica-szurdok ugyan nem pallós és közel sem olyan látványos, mint nagytestvére, a Vintgar-szurdok, de jóval olcsóbb (3 euró) és messze nem annyira látogatott. Egy folyó két partján vezet a túraútvonal, így egyik oldalt elsétálhatunk egy hídig, majd azon átkelve a másik parton vissza.

Hídból egyébként több is van, így a „hidak szurdokának” is becézik.

Az ösvény néhol magasan a víz felett vezet, ilyenkor lepillanthatunk a szédítő szurdokba, máskor meg levisz egész a folyópartra, ilyenkor akár pancsolni is lehetőség van. Attól függ a séta hossza, melyik hídig sétálunk, de átlagosan két óra alatt megjárható fotós szünetekkel, kényelmes tempóban.

Vrsic-hágó

Vrsic-hágó, Szlovénia
Fotó: Travellina

A Vrsic-hágó Szlovénia legmagasabb autóval járható hágóútja, ahol a csúcsponton 1611 méterre hajthatunk fel. Az év nagyobb részében hó takarja, de nyáron könnyedén járható. Végig aszfaltos és kétsávos út, úgyhogy a sok kormánytekergetésen túl igazán nem megerőltető, kevésbé gyakorlott sofőröknek sem kell megriadni tőle. A nehéz kanyarok miatt azonban lakókocsival és utánfutóval nem szabad ráhajtani.

Az út Kranjska Gora és Trenta közti 25 km-es szakaszán 50 hajtűkanyar van, de szerencsére sok parkoló is, úgyhogy lehet pihenni és fotózni.

Számos hosszabb-rövidebb kirándulós ösvény is keresztezi a környéket, ahol érdemes megállni, sőt, van az úton néhány emlékmű is. Ezek közül a leghíresebb a fából épített Orosz Kápolna, amely a hágóút megépítése során lavinaomlás miatt odaveszett több mint 300 orosz hadifogolynak állít emléket.

Tolmin-szurdok

Tolmin-szurdok, Szlovénia
Fotó: Travellina

Igazán látványos és változatos túraterep a Tolmin-szurdok, ahol a jegyhez egy térképet is mellékelnek, amely alapján könnyedén lehet tájékozódni. Nincs más dolgunk, mint a térképen 1-től 8-ig megjelölt látnivalókat módszeresen végigjárni, ami átlagosan másfél-két óra alatt teljesíthető. A látnivalók közt akad barlang, néhány híd, de

a legfőbb attrakció egy, a szurdok két oldala közé mintegy hídként szorult hatalmas kő.

A mély szurdok mindig kicsit hűvös és párás, ezért nagyon dús a növényzet – kiváló program kicsit lehűlni, ha a szlovén nyaralás alatt kifogunk egy forró kánikulai napot.

Bledi-tó

Bledi-tó, Szlovénia
Fotó: Travellina

Nem csoda, hogy Bled mágnesként vonzza a látogatókat. A mélykék tavat zöld erdők ölelik körbe, a tóparton emelkedő hegyen trónol egy méltóságteljes vár, a tó közepén pedig apró szigeten egy templom áll. Ide elektromos vagy kézzel hajtott, hagyományos hajókkal (pletnával) lehet eljutni, és a szinte minden Bledbe látogató turista át is kell a szigetre, hogy meghúzza a templom szerencsehozó harangját. A templomtorony is nyitva áll a látogatók előtt, de ez nem feltétlenül kötelező program, mert elég csalódás fentről a kilátás.

A panoráma sokkal pazarabb a tó partján álló vár tetejéről, ahova gyalog és autóval is fel lehet jutni.

Szintén erősen ajánlott egy séta a tó körül. A 6 kilométeres ösvény teljesen körbevezet és nagyon szép a látvány, különösen naplemente idején.

Hrastovlje

Hrastovlje, Szlovénia
Fotó: Travellina

Hrastovlje Szentháromság-erődtemplomába viszonylag kevés turista látogat el, pedig megéri a kitérőt, hiszen ez a 13. században épült kis templom egészen egyedülálló. Az épületet az 1490 körül festett, a templom teljes belső falfelületét beborító freskók teszik nevezetessé. Az ábrázolások közül közül a leghíresebb és legkülönlegesebb a Haláltánc című kép, melyen 11 csontváz és 11 emberi alak táncol a frissen ásott sír felé, ahol a 12. csontváz tartja a félig nyitott koporsó fedelét. Az ábrázolt embertípusok a lehető legváltozatosabbak, amivel azt üzeni a freskó, hogy a halál előtt mindenki egyenlő.

Predjamai vár

Predjamai vár, Szlovénia
Fotó: Travellina

A magyarok körében is ismert és népszerű Predjamai vár

a világ legnagyobb barlangvára, amiről Guinness-hitelesítés is tanúskodik.

Kényelmesnek vagy lakájosnak nemigen lehet nevezni – hideg, nedves és sötét volt mindig is, de biztonságos, és a középkorban ez volt a fontos szempont. Maga a vár tényleg bevehetetlen volt, de a kastély leghíresebb ura, Erasmus mégsem bizonyult elpusztíthatatlannak. Amikor a terasz szélén kialakított illemhelyre ment, akkor találta el egy bomba – minden bizonnyal egy áruló szolga segítségével. A várlátogatáshoz az idegenvezetés mellett audioguide is igénybe vehető 15 nyelven, köztük magyarul is – azzal kényelmesen, saját tempóban, egyedül is körbejárható a komplexum.

Postojna-barlang

Postojna-barlang
Fotó: Travellina

A Postojnai barlang rendkívül látványos és könnyen látogatható barlangrendszer.

Barlangoknál ritka, de ez teljesen akadálymentes: a szépen kiépített útvonal babakocsival és kerekesszékkel is járható.

Tovább emeli népszerűségét, hogy a túra elején és végén van egy kis vonatozás is a föld alatt, amit imádnak a gyerekek. A legnagyobb látogatható terem 3000 m2, és remek akusztikája van, így koncerteket is szoktak itt tartani – elvileg 10 ezer ember is elfér az óriási csarnokban, persze annyit nem szoktak beengedni. További érdekesség a világ egyetlen föld alatti postahivatala, ahonnan képeslapot is lehet küldeni.

A 24 kilométernyi felfedezett járatból a másfél órás túra során 5.5 kilométert mutatnak meg. Amennyiben valakinek hosszú lenne a benti séta, van több rövidítési lehetőség is, ha pedig valakinek ez nem elég, a területen két további barlangot is fel lehet keresni.