Szigorít Málta, itt vannak a jelenleg érvényes szabályok

Startlap Utazás
Az új módosításokat mindenképpen érdemes tanulmányozni azoknak, akik a szigetországba szeretnének utazni. A magyar állampolgárokat beutazási feltételek is megtalálhatóak.

2022. január 17-től, a Máltai Egészségügyi Hatóságok által kiállított oltási igazolások érvényességi ideje az alábbiak szerint módosul.

12-17 éves gyermekek esetében: az elsődleges oltás megléte esetén érvényes az oltási igazolvány.

A 18 éves és annál idősebbek esetében:

  • az elsődleges oltás megléte esetén, a második adag (kivéve Jannsen, ami egy adagos) beadásától számított 3 hónapig lesz érvényes az oltási igazolvány
  • az elsődleges oltást (2 adaggal, vagy a Jannsen esetén 1 adaggal) követően, ha emlékeztető (3. vagy Jannsen esetén egy másik) dózis is beadásra került, annak beadásától számított 9 hónapig lesz érvényes az oltási igazolvány

Beutazás a máltai lakosok részére

Azok a máltai lakosok, akik január 17. után érkeznek vissza Máltára 2 hét haladékot kapnak. A türelmi időszak február 1-én lejár. Ezt követően, annak a máltai állampolgárnak, akinek nincs, az új érvényességi időnek megfelelő oltása és igazolványa, külföldről történő hazatérés esetén 14 napos karanténba kell vonulnia.

Elsődleges oltás: az első, teljes beoltottságot biztosító vakcinák beadását jelenti, ami a gyártó ajánlása alapján, a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca esetén 2 dózis, a Jannsen esetében 1 dózis.

Beutazási feltételek magyar állampolgárok részére

Magyarország jelenleg vörös, de nem sötétvörös listán szerepel. A beutazáshoz továbbra is szükséges a digitális Passenger Locator Form ​(dPLF) nyomtatvány előzetes online, és a papír alapú Public Health Travel Declaration kitöltése.

Fotó: Getty Images

Kötelező 14 napos karantén nélkül, a 12. életévüket betöltöttek közül csak az elsődleges oltással beoltottak utazhatnak be Máltára feltéve, hogy:

  • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinák valamelyikével, vagy azok kombinációjával oltották be, a gyártó előírásának megfelelően 2, illetve a Jannsen esetén 1 dózissal
  • az elsődleges oltás a WHO által elfogadott vakcinával történt (Sinopharm oltás esetében két adag), és ezt követően ismétlő, 3. oltásként EMA által elfogadott vakcina került beadásra.

A fenti feltételek jelenleg vannak érvényben, de ezen bármikor változtathatnak. Málta az oltások meglétének igazolására az EU Digitális Covid-igazolványt fogadja el.

A naprakész beutazási szabályokról (angol nyelven) itt lehet tájékozódni.