Szenzációs barlangot fedeztek fel karácsonykor a Velencei-hegységben

Startlap Utazás
Nincs még egy ilyen Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is ritka.

Egy új, nagyméretű konzekvenciabarlangot fedezett fel 2019. december 24-én Tarsoly Péter barlangkutató a Velencei-hegységben, amit ideiglenesen – a véglegesítéshez még a Földrajzinév-bizottságnak és a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak is jóvá kell hagynia – Jantsky Béla geológusról nevezett el.

A föld alatti járat hossza több mint 300 méter, mélysége körülbelül 45 méter, a levegő és a víz hőmérséklete nagyjából 10C fok körül mozog.

 

“Szinte végig víz borítja az alját, ami néhol csak bokáig ér, de vannak benne derékmagasság fölé érő szakaszok is. A szárazabb részeken vörös, fehér, kék és sárga agyagdombok találhatók, a víz alatt citromsárga, vörös, mélykék és fehér kővirágok nőnek. A falak is gyakran színesek, mintha valakinek szétfolyt volna itt a festőpalettája. Mindenfelé cseppkövek vannak; színben és formavilágban egészen elképesztő szépségben” – számolt be a szenzációs felfedezésről a Feol-nak a barlangkutató.

A konzekvenciabarlangok (következménybarlangok) a bányászati tevékenység során létrehozott üreg omlásával alakulnak ki.

 

Csodaország

Tarsoly Péter a felfedezés rendkívüliségét abban látja, hogy Magyarországon nincs még egy olyan barlang, ami vulkanikus kőzetben jött létre, és az ásványoknak ilyen sokféleségét rejtené. A képződmény hazánkban egyedülálló, de nemzetközi viszonylatban is ritka.

Illusztráció. Gránitsziklák a Velencei-hegység nyugati hegyvonulatához tartozó Sár-hegyen. (MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

“Csodaország. Ha jó érzékkel nyúl hozzá a Nemzeti Park, ebből egy komoly földtani bemutatóhely lehet. Ezért eljönnének ide a turisták. Ilyen sehol nincs az országban. Illetve most már van a Velencei-hegységben, mert megtaláltam” – osztotta meg gondolatait a székesfehérvári barlangkutató a helyben rejlő turisztikai lehetőségekkel kapcsolatosan.

Érintetlensége és az ásványok sérülékenysége miatt a barlang pontos elhelyezkedését egyelőre titokban tartják.  A jövőben azonban elképzelhető, hogy sikerül olyan megoldást találniuk a szakembereknek, ami lehetővé tenné a megnyitását a nagyközönség számára is.

A barlangról remek fotókat találsz ebben a cikkben.