Világ 2021. május 25.

Változás a személyiknél: eddig használhatják a nem Nagy-Britanniában élő EU-s polgárok

Fatima Világ 2021. május 25.
Míg a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok még legalább négy évig személyi igazolvánnyal is beléphetnek, addig a nem ott élők októberig használhatják azt a beutazáshoz.

Az Európai Unióból való brit kilépés, azaz a BREXIT 2020. január 31-én megtörtént, ami érinti az Egyesült Királyságban élő európai uniós polgárok, köztük a magyar állampolgárok helyzetét is. Az ún. átmeneti időszak végét követően, 2021. január 1-től megszűnt az uniós polgárok szabad mozgása – áll a Konzuli Szolgálat honlapján. Azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért – kell folyamodniuk.

A 2020. december 31-ig már az Egyesült Királyságban élő, vagy eddig beutazott magyar állampolgároknak legkésőbb 2021. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat  az uniós polgárok Letelepedési Rendszerében (EUSS – EU Settlement Scheme), ha tartósan maradni szándékoznak és meg akarják őrizni jogaikat.

Akiknek már megvan ez a státusuk, vagy a kérvény benyújtására megállapított június 30-i határidőig beterjesztették folyamodványukat, legalább 2025. december 31-ig beutazhatnak Nagy-Britanniába az állampolgárságuk szerinti országban kiállított személyazonosító okmányokkal.

Getty Images

Azok az EU-állampolgárok, akik nem tartózkodnak életvitelszerűen Nagy-Britanniában, és így nem szerezhetik meg a letelepedett státust, idén október 1-ig használhatják a hazájukban kiállított személyi igazolványt a nagy-britanniai beutazáshoz – írja a Növekedés.hu. Ehelyett egy új, teljesen digitális határellenőrzést honosít meg, amely lehetővé teszi a be- és a kiutazók pontos számának megállapítását. Priti Patel belügyminiszter szerint a nyitott határok koncepciója elhibázott, egyszerűen nem megvalósítható, hogy mindenki, aki Nagy-Britanniában akar letelepedni, ezt meg is tehesse – igazságtalan azokkal szemben, akik kínzás és üldöztetés elől menekülve biztonságos és törvényes úton szeretnének eljutni Nagy-Britanniába. Azt is hangsúlyozta: a brit kormány nagyon nagyra értékeli a Nagy-Britanniában élő EU-polgárok hozzájárulását az ország életéhez, és azt szeretné, ha maradnának.

Keresés az oldalon