Szaúd-Arábia sípályát épít

Szloboda Csaba
Az arab országok rendre túltejesítenek, ha valami olyan látnivalót szeretnének mutatni, ami örökre emlékezetes marad. Most egy igazi sípályával rukkolnak elő, és ez tényleg nem lesz fedett. Ugyanis olyan már van, igaz az is arrafelé.

Nagyon úgy néz ki, 500 milliárd dollárból valóban összehozzák az elmúlt évek legfuturisztikusabb tervét, az egymilliós lélekszámú Neom városát – írja a sielok.hu.

Mohammed bin Salman, a szaúdi koronaherceg még még 2021 januárjában jelentette be a “The Line” nevű projektet, amely egy 170 kilométer hosszú, kb. egymilliós, ultramodern település megépítését jelenti.

Mindez mindenfajta autóforgalom nélkül, zéró károsanyag-kibocsátással. Mindehhez jó minőségű közösségi közlekedésre lesz majd szükség, mert Neom a tervek szerint 33-szor lesz nagyobb, mint New York. 

Fotó: Getty Images

Mintha ez nem is volna elég, a múlt héten az uralkodó egy újabb bejelentéssel állt elő: síterep is lesz a jövő városában.  Ez lenne Trojena, a hegyi turizmus helyi fellegvára, amiről egy olyan előzetest mutattak be, melyben felfelé síelnek…

 

A síterep az ország észak-nyugati részén található Tabúk régióban épül meg, ahol a Midian-hegység közel 2600 méterig emelkedik.

Hogyan miként is oldanák meg a működtetését, az még egyelőre rejtély, de évente 700 ezer látogatót várnának, ha beindul a szaúdi síparadicsom.