Világ 2020. november 03.

Szabadban karácsonyozhatnak a svájciak

Fatima Világ 2020. november 03.
A koronavírus második hulláma nagyban befolyásolja a karácsonyt. Míg több vásárt lemondanak vagy elhalasztanak, addig Svájcban egyenesen a szabadtéri ünneplés mellett érvelnek egyesek.

Svájcban is emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, a hétvégén – Liechtensteint is hozzászámolva – 22 ezren fertőződtek meg a kórral. A kormányzati adatok alapján a két nap alatt 93 beteg vesztette életét, és az intenzíven is egyre kevesebb az ágy.

A genfi kantonban ezért rendkívüli állapotot vezettek be, és az óvodákon, iskolákon és élelmiszerboltokon kívül mindent bezárattak. Amint a gyógyszerárak, tesztközpontok, orvosi rendelők hozzájutnak, beindul a gyorstesztek végzése. 

Újabb intézkedéseket vezettek be

A szövetségi kormány is több intézkedést hozott a járvány lassítása érdekében: szerdától bezáratják a vendéglátóhelyeket, a magánrendezvényeken pedig legfeljebb tízen lehetnek egyszerre, ha szabadban tartják, akkor pedig tizenöten. Az egyes kantonok ennél szigorúbb intézkedéseket is hozhatnak – írja az Euronews.

Genf, Svájc
Genf, Svájc / Fotó: Getty Images

Aztán itt a közelgő karácsonyi szezon kérdése is, ennek érdekében a Néppárt azt javasolta, hogy a tízfős korlátot karácsony idejére függesszék fel, különben a családok nem tudnak ünnepelni. A szövetségi közegészségügyi hatóság elítélte az ötletet, inkább más megoldások keresétét szorgalmazza, például azt javasolja, hogy ünnepeljenek a szabadban.

Keresés az oldalon