Sisi kiállítás nyílt Budapesten

Startlap Utazás
Wittelsbachok - Sisi családja címmel pénteken nyílt tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban. A hazai gyűjtemények mellett Münchenből is érkeztek alkotások.

A magyar és bajor kapcsolatok történetének csaknem egy évezredét szeretné átfogni a tárlat, amely boldog Gizella és Erzsébet királyné koronázási paláston tett nevezetes öltései között telt el – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tárlat megnyitóján Budapesten.

Festményen a fiatal Erzsébet királyné a Sisi és családja című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2021. november 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Ebből hét évszázad jutott a Wittelsbach családnak, ennyi időn át kormányozták Bajorországot, közben két császárt, tizenhat királyt és harminchét választófejedelmet adtak Európának – tette hozzá. Emlékeztetett: Magyarország a náci Németország idején Sárváron menedéket adott a Wittelsbach családnak, de Magyarország sem felejti el mindazt a jót, amit történelmünk nehéz pillanataiban értünk tettek. 

Az időszakos tárlaton Erzsébet királyné kalapja, főkötője, alsószoknyája, személyes rendi ékszere mellett korabeli fényképek is megtekinthetők. A látogatók betekintést nyerhetnek a fiatal Erzsébet bajorországi életébe.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: a tárlat aktualitását az adja, hogy száz évvel ezelőtt Magyarországon halt meg az utolsó bajor király, III. Lajos.

Elmondta: a kiállításon 88 eredeti tárgyat mutatnak be, közte első alkalommal láthatják az érdeklődők a múzeum egyik legfontosabb idei vásárlását, azt a koronázásipalást-töredéket, amelyet I. Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné koronázása előtt végzett javításakor tett el emlékbe az egyik mesterember. A megnyitón Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország főkonzulja a Wittelsbach család történetét ismertette.

Megjelenik a kiállításban a gyűlölt anyós, Zsófia főhercegné és egy kedves nagynéni, a magyarok által is nagyra becsült Karolina Auguszta királyné is.

Hazai gyűjtemények válogatott tárgyai mellett láthatók Münchenből érkezett műalkotások is, két festményt egy Wittelsbach herceg palotájának faláról akasztottak le.

A múzeum gazdag gyűjteményeiből kiválasztott tárgyakat úgy egészítették ki közgyűjtemények és magángyűjtők segítségével, hogy a látogatók látványos képet kaphassanak a bajor-magyar kapcsolatok 1000 éves történelméről, kiemelten a Wittelsbach családról.

 

(MTI)