Ryanair: bővül a budapesti kínálat, új járatok indulnak Belfastba

Startlap Utazás
Ötvenhat útvonalat, heti 500 járatot kínál a Ryanair fapados légitársaság Budapestről a 2023-as nyári időszakban.

A Ryanair ír légitársaság új, belfasti desztinációval bővíti budapesti menetrendjét a nyári időszakban – jelentette be Michael O’Leary, a Ryanair csoport vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A társaság ötvenhat útvonalon, heti 500 járattal és nyolc repülőgéppel indítja el március végén kezdődő és októberig tartó nyári menetrendjét, Belfastba heti kétszer repül majd Budapestről.

Összesen 15 útvonalon – egyebek között Berlin, Korfu, Róma és Koppenhága irányába – növelik a heti járatszámot.

Várják a döntést az extraprofit-adó ügyében

Michael O’Leary a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy még júniusban döntés születhet az Alkotmánybíróságon az extraprofit-adó ügyében, amelynek számítása tavaly év végén átalakult, és az adó mértéke a légitársaságok által kibocsátott károsanyag-kibocsátástól függ. A cégvezető hangsúlyozta: amennyiben számukra kedvező döntés születik, akkor tovább növelik budapesti bázisukat és a járatok számát olasz, portugál, spanyol útvonalakkal.

A következő években így a budapesti utasforgalom évi 6 millióra nőhet – tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Michael O'Leary, a Ryanair légitársaság vezére
Michael O’Leary, a Ryanair csoport vezérigazgatója. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Az Airportal azt írja, a Ryanair közlése szerint örülnek annak, hogy hozzájuk hasonlóan a magyar kormány sem támogatja  a XVIII. kerület tervezett extraadóját – azaz az önkormányzat által megszavazott, a nem kerületi légi utasokat terhelő helyi adót, ami a budapesti utasok igazságtalan kettős adóztatását eredményezné.

Ilyen utasforgalomra számítanak

Michael O’Leary az eseményen elmondta, hogy a budapesti utasforgalom az idén 4 millióra nőhet, ezzel megőrizhetik vezető pozíciójukat a magyar piacon 32 százalékos részesedéssel.

A légitársaság korábbi tájékoztatása szerint üzleti éve 2022. szeptember 30-ával zárult első fél évében 1,37 milliárd euró nyereséget ért el az előző év azonos időszaki 48 millió eurós veszteség után.

A bevételek több mint háromszorosára, 2,15 milliárd euróról 6,62 milliárd euróra emelkedtek. A március és szeptember közötti időszakban 95,1 millió utast szállítottak, amely 143 százalékkal haladja meg a járványhelyzet miatt gyengébb bázisidőszak adatait (39,1 millió), ezzel párhuzamosan a kihasználtsági mutató 79 százalékról 94 százalékra nőtt.

 Michael O’Leary várakozása szerint a Ryanair utasforgalma 168 millióról 185 millióra emelkedhet jövőre, és 2025-re elérheti a 205 milliót.