A Ryanair nem fizette be a 300 milliós bírságot

Szloboda Csaba
Csúszásban van a fapados légitársaság, mivel szeptember elején kellett volna befizetniük az államkasszába a 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot.

A Ryanair még augusztusban kapta a tetemes büntetést, amit az extraprofitadó áthárításáért vetettek ki rá – írja a Vg.hu. A cégnek egyébként eredetileg 30 napja volt arra, hogy kiegyenlítse a számlát. Ezzel kapcsolatban azonban keresetet nyújtottak be a fővárosi törvényszéken, a döntés kifogásolva.

Ugyanígy azonnali jogvédelmi iránti kérelmet is előterjesztettek, amelyben a kiszabott bírság megfizetésének felfüggesztését kérték egészen addig, amíg a Fővárosi Törvényszék nem dönt a perben.

Michael O'Leary, a Ryanair légitársaság vezérigazgatója sajtótájékoztató tart
Fotó: Thierry Monasse/Getty Images

Ezt a bíróság elutasította, ami ellen az írek egyből fellebbeztek. Az azonnali jogvédelem iránti kérelemnek kettős célja is lehet. Először is a bírság összege nem hajtható be a kérelem elbírálásáig, valamint ha a bíróság helyt ad a kérelemnek, a halasztó hatály akár több évre, a jogerős döntésig is érvényben maradhat. A Ryanair nem véletlenül próbálkozik ezzel, hiszen ha így zöld utat kapna, akkor hosszú időre mentesülhetne a 300 millió forint megfizetése alól.