Belföld 2021. február 13.

Romantikus kirándulástippek, nem csak Valentin-napra

Fatima Belföld 2021. február 13.
Az ideig Valentin-nap nem bővelkedik romantikus programokban - jóformán vagy otthon, vagy a természetben tölthetik a szerelmesek a február 14-ét. Mutatunk 5 mesébe illő helyszínt, ahova érdemes ellátogatni, vagy megtervezni a kirándulást hétvégén.

A mozi és éttermi vacsora helyett más programot kell keresni vasárnapra – hiszen aznap Valentin-nap. Sokan talán begubóznak a négy fal között, szerelmes filmeket néznek, főznek és nassolnak, míg mások talán elhagynák az otthon melegét és párjukkal útra kelnének egy kis sétára, túrára. Nekik azt javasoljuk, öltözzenek fel jól, hiszen az időjárás nem a barátunk mostanában, viszont megéri rétegesen felöltözni és elindulni, ugyanis csodás élményben lehet részük. Adunk pár tippet, merre érdemes menni, persze nem csak a szerelmesek napján.

1. Szerelemlakat-túra

A szerelmesek lakatjai több településen előforduló látványosságnak számítanak, a párok egy kerítésre akasztanak fel összetartozásuk jeléül egy olyan lakatot, melybe belevésték vagy belegravírozták nevüket, kezdőbetűket, dátumot. Miután a gravírozott díszt feltették, eldobják a kulcsot, ezzel fejezik ki, hogy soha többé nem kívánják levenni, szerelmük örök, mindvégig összetartoznak. Európában a kétezres évek elején, Magyarországon először Pécs belvárosában jelentek meg a lakatok két egymáshoz közeli vaskerítésen.

Illusztráció: Getty Images

Ezt több is követte, immár a miskolci Szinva terasz kis hídján, Egerben, Szekszárdon, Nyíregyházán, Győrben, Békéscsabán, Vácon, Székesfehérváron, Tatán, Szombathelyen, Veszprémben, Kaposvár belvárosában, a budapesti Erzsébet téren, Zentán a Tisza-parton álló Révész-szobor melletti korláton, és újabban a szolnoki Tiszavirág hídon is megjelentek. A bajai látványosság sem utolsó: ott a Türr István-kilátón romantikázva, gyönyörű kilátás és a természet ölelésében lehet felhelyezni a lakatot. A programot be lehet építeni városnéző túrák egyik pontjaként, de egy kis délutáni, esti levezetés gyanánt is tökéletes.

2. Legromantikusabb városaink

2019-ben négy magyar település is felkerült a CNN Közép-Európa legromantikusabb városainak listájára, így aki városnéző túrát szeretne, de nincs ötlete, hol, az kap egy kis segítséget. Egyik közülük a népszerű üdülőhely, Balatonfüred – most épp nem a fürdőzésnek van itt az ideje, ellenben nagyszerű sétát lehet tenni a városban, vagy a Koloska-völgyben, útba ejtve a magányosan álló fehér sziklatömböt, amit a nép Barátlakásnak nevez, de a Kéki-, Siske- és a Noszlopy-völgy is tartogat meglepetéseket.

 

 

 

 

 

 

 

Visszatérve a listára, Eger és Tokaj is felkerült – a lenyűgöző látnivalókon túl mindkét város a boráról híres, szerencsére erről még a járványhelyzetben sem kell lemondani. Több pincészet is nyitva van, ahol be lehet vásárolni a finom és minőségi nedűkből. A CNN Magyarország legromantikusabb településének Szentendrét nevezte meg, ami a Dunakanyar kapujában, a Visegrádi-hegység és a Szentendrei-Duna találkozásánál, a Szentendrei-szigettel szemben, gyönyörű természeti környezetben található. A belvárosi macskaköves utcácskák, a színes házak hangulata első perctől magával ragadja az embert, de nem szabad kihagyni Dunakorzót, Templomdombot és a Szamárhegyet sem – pár perces séta, egy kis lépcsőzés, de a látványért nagyon megéri.

3. Megunhatatlan vízesések

A vízesések látványában van valami végtelenül romantikus, éppen ezért három (lentebb plusz egy) lehetőséget is mutatunk. Az egyik Magyarország legmagasabbjaként számon tartott, a Szinva patak által táplált, 20 méter magas Lillafüredi-vízesés – aki arrafelé túrázna kedvesével, mindenképpen ajánlott felvennie a listára a környékbéli barlangokat és sziklákat, a Hámori-tavat és bejárni a Lillafüredi tanösvényt. Másik nagy kedvenc a Jegenye-völgyi vízesés, ami a maga 5 méteres magasságával a Budai-hegység legnagyobb vízesése – nem mellesleg elsőrendű túrázóhely Budapest környékén.

 

 

 

 

 

 

 

A fővárostól csupán kétórányi autóútra található a természet másik csodája, a sokat emlegetett Szalajka-völgyi Fátyol-vízesés. A Szalajka-patakot karsztforrások táplálják, melyek vizéből, ahogy az a felszínre jut, az oldott széndioxid egy része elillan a levegőbe, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 méter hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le, ezzel elképesztő látványt nyújtva. Sajnálatos módon a járványhelyzet miatt a kisvasút nem jár, viszont gyalogosan is be lehet járni a völgyet, ellátogatni az Istállós-kői barlanghoz és a történelmi jelentőségű Kárpátok Őréhez.

+ 1: Túra a magyarországi Svjácban

A zömmel német (sváb) nemzetiségű lakosai miatt „magyar Svájcként” is emlegetett Óbánya a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik szűk völgykatlanában fekszik. A zsákutcás falu egyetlen utcájának házai között gyorsfolyású hegyi patak, az Öreg-patak fut végig, területén jelzett turistautak kereszteződnek, hiszen régóta kedvelt üdülő és kirándulóhely.

Illusztráció: Getty Images

Különösen szépek a Steinmalomtól Kisújbányáig húzódó Óbányai-völgy kis vízesései, melyeket a különböző keménységű kőzetekben a patak eróziós hatása alakított ki. A völgyben található Csepegő-szikla, a Tündérlépcső és a Ferde-vízesés lenyűgöző, de érdemes felmászni a Mecsek vonulataira gyönyörű kilátást nyújtó Cigány-hegyi kilátóra is. A Mecsek legromantikusabb túrahelyszíneként is emlegetik, így szerelmeseknek különösen ajánljuk!

Keresés az oldalon