Világ 2020. június 09.

Robotok vették át a pincérek helyét egy hollandiai étteremben

Fatima Világ 2020. június 09.
Robotokat alkalmaz egy holland étterem, hogy üdvözöljék az ügyfeleket, lemérjék a hőmérsékletüket és italokat szolgáljanak fel nekik.

A korlátozások enyhítésével június 1-jén nyitott meg a Dadawan, a maastrichti ázsiai fúziós étterem. A társadalmi távolodás elősegítése érdekében, valamint a vendégek és alkalmazottak védelméért három robotot béreltek fel, név szerint Amyt, Akert és Jamest. A humanoid robotok mechanikus karokkal, törzzsel és LED-es világítással rendelkeznek.

Felszolgálnak és mérnek

Jamie köszönti az ügyfeleket az ajtóban, ezután megvizsgálja a testhőmérsékletüket. Ha nincs magas lázuk, a robot arca kékről zöldre vált, majd elkíséri őket az asztalukhoz. Amy italokat szolgál fel, amiket az alkalmazottak készítenek a tálcájára, és az vendégekhez irányítják azáltal, hogy beírják az asztal számát a rendszerébe.

Aker összegyűjti az asztalokról a használt edényeket, poharakat és evőeszközöket, miközben az rendes pincérek csak megrendeléseket fogadnak, ételeket, italokat készítenek össze és fertőtlenítik az asztalokat. A Dadawan tulajdonosa, Danny Deng szerint siker esetén továbbra is alkalmazni fogják az új “dolgozókat” – írja a Lonely Planet.

Robotpincér
Fotó: Frank Kerbusch/BSR Agency/Getty Images

Általános szabályok

A lezárás utáni szabályozás szerint a vendéglők 30 ügyfelet fogadhatnak és be kell tartaniuk az 1,5 méteres védőtávolságot. Egyes vállalkozások kreatív megoldásokat találtak a vendégek szeparálására, például a Mediamatic Eten, egy amszterdami vízparti étterem külön üvegházakban fogadja a fogyasztani vágyókat.

Robotok mindenfelé

Míg a kórházak az egészségügyi dolgozók védelme érdekében alkalmaznak robotokat, addig a a Hongkongi reptéren fertőtlenítésre használják a gépet, ahogy több plázában is. A hollandiai étterem mellett Törökországban, Isztambulban is a pincérek helyére kerültek a gépek, bár itt már jóval a koronavírus előtt is ebben a pozícióban alkalmazták őket. 

Robotpincér
Frank Kerbusch/BSR Agency/Getty Images

Keresés az oldalon