Élmény 2021. július 08.

Megtartják a hétvégén a Repülőtér Éjszakáját, ez lesz a program

Fatima Élmény 2021. július 08.
Hangártúrákkal, esti reptérlátogatásokkal, járműbemutatókkal, pilóta talkshow-val, és számos izgalmas programmal jön a Repülőtér éjszakája pénteken és szombaton az Aeroparkban.

A programok július 9-én délutántól másnap hajnalig, valamint július 10-én reggeltől estig tartanak – közölték a szervezők.

 Péntek délutántól folyamatosan indulnak az esti, éjszakai reptérlátogatások, amelyeken bemutatják a légikikötő éjszakai életét. A látogatók nemcsak a kivilágított pályákat, gurulóutakat csodálhatják meg, hanem megnézhetik, hogyan történik a járatok kiszolgálása, hogyan készítik fel az indulásra a nagy teherszállító gépeket, mi történik a járatok 30-40 perces fordulóideje alatt.

An-2 típusú repülõgépet néznek érdeklõdõk A repülõtér éjszakája címû rendezvényen az Aeropark repülõmúzeumban 2020 július 4-én. Az eseményen az érdeklõdõk megtekinthették a történelmi repülõgépek pilótafülkéit, pilótákkal, légiutaskísérõkkel, mûszaki szakemberekkel találkozhattak, tematikus sétákon, tárlatvezetésen vehettek részt.
MTI/Bruzák Noémi

A programok között első alkalommal szerveznek különleges hangártúrákat együttműködésben az Aeroplex of Central Europe vállalattal, ahol a látogatók testközelből nézhetik meg, hogyan zajlik egy repülőgép nagyjavítása, az is kiderül, milyen gyakran esnek át ápoláson az utasszállító repülőgépek.

Az Aeropark repülőmúzeumban kiállított történelmi repülőgépek pilótafülkéiben ismét felgyúlnak a fények, megszólalnak a fedélzeti rádiók. Az ikonikus típusokon olyan pilóták várják az érdeklődőket, akik annak idején az Il-18-ason, vagy a Tu-154-esen kezdték pályafutásukat.

Pénteken este Pilóta Talkshow is várja a repülésrajongókat a ferihegyi repülőmúzeumban.

A Tu-154-es fedélzetén egymást követik a foglalkozások, amelyeken a látogatók megismerkedhetnek a légiutas-kísérők hétköznapjaival.

Kiderül, milyen “láthatatlan” feladataik vannak egy repülőúton, hogyan gondoskodnak 180 utas biztonságáról 10 ezer méteres magasságban. 

A repülőtér éjszakáján felvonulnak a legmodernebb és az oldtimer repülőtéri járművek is. Pénteken este 8.00 és 10.00 óra között bemutatkozik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szolgáló, közel 40 tonnás, 12 ezer liter víz szállítására képes Rosenbauer Panther tűzoltóautó. Megmutatják azt is, milyen hatalmas gépekkel gondoskodik a Budapest Airport a téli időszakban a futópályák és a forgalmi előterek takarításáról, milyen különleges autó végzi a fékhatásmérést a pályákon.

 Mindkét nap folyamatosan indulnak tematikus séták a repülőmúzeumban, ahol az érdeklődők megismerhetik azt a korszakot, amikor még belföldi járatok kötötték össze az ország nagyvárosait, és megtudhatják, milyen volt a hőskorban pilótaként dolgozni a repülőgépek fedélzetén.

 Az interaktív programok között a látogatók azt is kipróbálhatják a repülőmúzeum Airbus A320Neo szimulátorán, hogy milyen vezetni a világ legmodernebb repülőgépét.

A repülőtér éjszakája a Budapest Airport és az Aeropark együttműködésében valósul meg. Aki a péntek esti programra vásárol belépőt, a pénztárban kapott karszalaggal a szombati, Aeroparkban zajló eseményeket is látogathatja – olvasható a közleményben.

További részletek és belépő itt.

Keresés az oldalon