A légiutas-kísérők trükkje elsőre furcsán hangzik, de annál praktikusabb. Tulajdonképpen egy egyszerűbb sous vide-technikáról van szó: az ételt kis zacskóba zárják, majd forró vízbe engedik, ami fokozatosan átmelegíti.
A repülőgépen: nincs tűzhely, nincs mikró, a személyzet viszont nem szívesen eszik egész nap hideg falatokat. A szorosan lezárt ételcsomagot a fedélzeti vízforralóból nyert forró vízbe teszik, ami elegendő ahhoz, hogy a leves, tészta, rizs, vagy egyéb készétel kellemesen fogyasztható hőmérsékletű legyen. A nyers hozzávalókhoz természetesen nem jó ez a módszer – ez melegítés, nem főzés. Mutatjuk, hogy próbálhatod ki te is ezt az egyszerű tippet. Amire szükséged lesz:
- ételtartó doboz
- lezárható (minigrip) zacskó
- nagyon forró víz (pl. vízforralóból)

Tedd az ételt egy dobozba, majd zárd be, és azt rakd be egy minigrip zacskóba. Nyomd ki a levegőt, majd zárd le jól, hogy a víz ne tudjon befolyni. A lezárt csomagot tedd egy másik zacskóba (extra védelemként), majd merítsd forró vízbe. A víz lepje el teljesen! Melegítési idő: kb. 30–45 perc. Végül óvatosan nyisd ki és ellenőrizd a hőmérsékletet.
Milyen helyzetekben jön jól a módszer?
- repülőn (ahogy a személyzet csinálja)
- irodában, ha a mikró foglalt vagy elromlott
- vonaton, buszon
- hotelszobában
- utazás közben, ha nincs főzési lehetőség
A módszer tehát nem egy kulináris csoda, inkább túlélési praktika – de néha éppen ez mentheti meg a napodat.

