Kényelmetlen repülőutak: forradalmi ötlettel állt elő egy tervező

Turi Dániel
Vége az elviselhetetlen, kényelmetlen hosszú repülőutaknak - legalábbis egy forradalmi újítás alapján, ami teljesen átalakíthatja azt, amit eddig gondoltunk a légi közlekedésről!

Ha valóra válnak egy tervezőmérnök legújabb elképzelései a repülőgépek üléseit illetően, akkor egy csapásra új dimenzióba repíti majd az utasukat egy-egy utazás. Núñez Vicente forradalmi elképzelése az ülések átalakításáról csak komolytalan ötletelésnek indult, ráadásul eleinte úgy tűnt, hogy csak egy még nem is létező repülőgép formájához lesz lehetséges a kialakítása. Ahogy aztán a fiatal tehetség egyre jobban finomította az elképzeléseit, rájött, hogy valójában a most használatban lévő gépeken is tökéletesen lehet alkalmazni.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Cheddar🧀 (@cheddar) által megosztott bejegyzés

 

A tervek alapján az elképzelés lényege az, hogy két, apró szintkülönbséggel elcsúsztatott széksoron foglalnának helyet az utasok. Így mind azok akik a felső részre kaptak vagy foglaltak jegyet, mind azok, akik alulra kényelmesebben elférnek majd, ráadásul az így kialakított utastérben igénybe lehetne venni egy lábtartót is, ami tovább fokozná az emberek komfortérzetét.

-Amikor elkezdtem dolgozni a terveken, az volt a célom, hogy minél kényelmesebbé tegyem az utazást és nem azoknak akik az első osztályon vannak, mert nekik már így is elég kényelem jutott. Ezt a kialakítást kifejezetten az olcsóbb árkategóriájú helyekre találtam ki.

Ha valaki a repülőn felteheti a lábát, főleg egy hosszabb, tíz-tizenkét órás utazás során, az ugyan kis dolognak tűnik, mégis hatása tud lenni

– idézi a férfit a CNN. – Ha megkérdeznek egy fél évvel ezelőtt, akkor azt válaszoltam volna, hogy ez csak egy terv, egy egyetemi projekt része, de ma már látom, hogy hogyan lehetne átültetni mindezt a valóságba és szerencsére a befektetők is hisznek abban, amiben én.

 

Persze, így is akadnak kritikák bőven a tervekkel kapcsolatban. A leggyakrabban azt emelik ki, hogy a felső sor így túl közel kerül a gép plafonjához, ráadásul a kialakítása miatt fel sem lehet állni ezekből a székekből. A másik pedig ami rendszeresen felmerül, hogy az alsó sorban ülők még zártabbnak, még kisebbnek érezhetik majd magukat, ha valakik még föléjük is magasodnak. Ezek az ellenérvek azonban most nem igazán tűnnek jelentősnek, hiszen Vincente terve elnyerte a szakmája legnagyobb díját, így könnyen lehet, hogy hamarosan tényleg ez lesz a teljesen természetes utazási mód a repülőkön.