Utazás szeptemberben - Íme, az öt legszebb európai úti cél ősszel

Szponzorált tartalom
Izgalmas, megfizethető és családias - egy őszi utazásnak is megvan a maga előnye és bája. Íme, öt európai úti cél, ami szeptemberben sem okoz majd csalódást a látogatóknak!

A nyaralás nem évszakhoz kötött – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy egy utazás az ősz beköszöntével sok szempontból kényelmesebb és gyakran költséghatékonyabb is. Jó eséllyel nem kell megküzdenünk a forrósággal, ráadásul a legtöbb látványosság is sokkal könnyebben megközelíthető, hiszen a főszezon lecsengésével már nagy tömegekkel sem kell számolnunk. Íme, azok az európai úti célok, amik ősszel a kevésbé ismert, de így is lélegzetelállító arcukat mutatják.

Prága, Csehország

A városok királynőjeként is emlegetik a cseh fővárost és ebben semmi túlzás nincs. A Moldva két partján elterülő város sok szempontból hasonlít Budapesthez, a történelem visszaköszön a macskaköves utcákon, a lenyűgöző hidakon, a mesebeli épületeken. Nem véletlen, hogy Prága történelmi központja az UNESCO világörökségének a része, hiszen magán viseli a középkor, a reneszánsz, a barokk korszak jegyeit, így talán érdemes innen elindulni a város felfedezésére. Az Óváros tértől gyakorlatilag a város legfőbb nevezetességei gyalogszerrel is bejárhatók, karnyújtásnyira látható a Szent Miklós-templom, valamint a Szent Jakab-bazilika. A tértől pedig minden bizonnyal a legismertebb cseh látványosságon, a Károly-hídon átsétálva az úgynevezett Kisoldal nevű városrészbe érkezünk, amit az UNESCO szintén a világörökség részének nyilvánított.

Helyi édességek, különlegességek és szuvenírek a piacokon
Helyi édességek, különlegességek és szuvenírek a piacokon

Utazás szeptemberben – Íme, az öt legszebb európai úti cél ősszel

Helyi édességek, különlegességek és szuvenírek a piacokon
Az 1996-ban átadott épület a Moldva partján található
A híd összeköti az Óvárost az úgynevezett Kisoldallal
Az utcában éttermek, boltok, kávézók várják a turistákat
Templomok, középkori emlékek, reneszánsz és barokk épületek mindenütt
Fotó megosztása:

Sokaknak természetesen a kiváló cseh sörök  jutnak eszükbe Prágáról, ami nem is csoda – idén szeptemberben azonban a megszokott cseh nedűk mellett lehetőség nyílik igazi különlegességeket is megkóstolni az úgynevezett nomád sörfesztiválon Prágában. A divat szerelmeseinek izgalmas lehet, hogy szeptember elején tartják a Mercedes Benz Fashion Week-et a városban, az úgynevezett Prága piac pedig minden nap különleges kulináris és kulturális izgalmakkal várja a látogatókat. Az biztos, hogy teljesen mindegy, hogy csak egy hosszú hétvégét, vagy egy egész hetet töltünk a cseh fővárosban, a piacokat semmi esetre sem érdemes kihagyni – ahogy az utóbbi években rendkívül népszerűvé vált, úgynevezett Táncoló Házat.

 

ANTIK Hotel - Prága

Töltődj csendes környezetben egy karnyújtásnyira Prága óvárosától!

Hirdetés

Pozsony, Szlovákia

Budapesttől mindössze kétórányi autóútra található Európa egyik legkisebb fővárosa, ami többek közt pontosan a mérete miatt olyan, akár egy ékszerdoboz. A gazdag történelmével és kis, szűk utcáival olyan báj és családias hangulat árad Pozsonyból, amivel sehol máshol nem találkozhatunk. Az ideérkező turistáknak általában a Pozsonyi vár az első, ami szemet szúr és ez nem is meglepő, hiszen az épület a négy tornyával kiemelkedik a látképből és a város fölé magasodik. A Pozsony jelképének számító vár jelenleg a Történeti Múzeumnak ad helyet, 10 euróért pedig bárki számára látogatható – és nem is érdemes kihagyni, hiszen a negyvenhét méter magas tornyokból nem csupán a városra, de a környező országokra is lélegzetelállító kilátás nyílik.

Pozsony Európa egyik legkisebb, de legizgalmasabb fővárosa
Pozsony Európa egyik legkisebb, de legizgalmasabb fővárosa

Utazás szeptemberben – Íme, az öt legszebb európai úti cél ősszel

Pozsony Európa egyik legkisebb, de legizgalmasabb fővárosa
A huszadik század elején épült templom a színe miatt vált világszerte ismertté
A város központjában található a Roland-kút és az Óvárosháza
95 méteres magasságban vacsorázni nem mindennapi élmény
Fotó megosztása:

A szlovák főváros főterét és környékét – Prágához hasonlóan – szintén Óvárosnak hívják és itt található az Óvárosháza, ahol a látogatók megismerkedhetnek a város izgalmas történetével, valamint a Roland-kút, ami a helyiek kedvenc találkozási helye. Pozsony azonban cseppet sem csak a múltjából él és ezt a legjobban a Szlovák Nemzeti Felkelés hídon található UFO-ra keresztelt létesítmény. A 95 méteres magasságban található étteremből jó idő esetében akár száz kilométerre is elláthatunk, de az igazán bátrak még ennél is tovább mehetnek. Az épület külső homlokzatára ugyanis ki is lehet lépni: az UFO Skywalk során a hevederekkel rögzített vendégek körbesétálhatják a tornyot, mindössze negyvenöt eurós, vagyis alig húszezer forintos áron.

 

Hotel Tatra - Pozsony

Ismerd meg Pozsony történelmi belvárosát és pihenj a Tatra Hotel kényelmes szobáiban!

Hirdetés

Gdańsk, Lengyelország

Lengyelország hatodik legnagyobb városa az ország legfontosabb kikötővárosa is egyben és ebből a helyzetéből adódóan Gdańsk gyakorlatilag mindent látott, ami az elmúlt évszázadokban fontos és jelentős történelmi eseménynek számít. Épp ezért a városba érve az embernek kicsit az lehet az érzése, mintha egy időutazáson venne részt: a házak, a középületek, a terek mind-mind azt sugallják, hogy a város az 1200-as évektől kezdve megőrzött és magáévá tett minden stílust, kulturális és politikai hatást és  magán viseli az évszázadok nyomát. Ezt a legjobban a város főutcáján a Hosszú utcán és az úgynevezett hosszú piacon tapasztalhatjuk meg, ahol a több száz évvel ezelőtti épületek között sétálva felfedezhetjük, hogy a város igazi olvasztótégelyként működött az elmúlt századokban.

Az utcában egymást érik a múzeumok, éttermek, kiállítóterek, szuvenír árusok – egyszóval minden turistának érdemes ellátogatni ide.

A város egyik legfontosabb jelképe az 1600-as években épült Neptun-kút is itt található, valamint az úgynevezett Aranyház is, ami a helyiek szerint a város legszebb épülete.

A város minden utcája, minden épülete hangulatos és otthonos
A város minden utcája, minden épülete hangulatos és otthonos

Utazás szeptemberben – Íme, az öt legszebb európai úti cél ősszel

A város minden utcája, minden épülete hangulatos és otthonos
A folyóparton ősszel végig sétálva gyönyörködhetünk a történelmi belváros szépségében
Egymást érik a szórakozóhelyek és az éttermek, amik kifejezetten pénztárcabarát helyek
Az óvárosi részen rendkívül sok történelmi emlék található
A város főutcájáról gyalog bejárható és megtekinthető az összes nevezetesség
Fotó megosztása:

Azoknak sem kell azonban kétségbeesni, akik a városnézésen és a múzeumlátogatásokon kívül mást is szeretnének csinálni a városban. Gdańsk méretéből adódóan a legtöbb bár és szórakozóhely is gyalog megközelíthető a Hosszú utcáról elindulva és meglepően mozgalmas és fiatalos éjszakai élettel találkozhatnak azok, akik napnyugta után indulnak útnak, hogy felfedezzék a város másik arcát is. A klubok és diszkók jelenléte a történelmi épületekben ráadásul különleges és felejthetetlen élményt nyújtanak. Szeptemberben az utcán még jellemzően találkozhatunk utcazenészekkel, egy-egy étterembe betérve pedig európai viszonylathoz képest is olcsón érezhetjük jól magunkat – és még a borravaló miatt sem igazán kell majd aggódnunk.

Hotel Almond Business & SPA - Gdańsk

Modern, ízlésesen berendezett szobák festői kilátás a Motława folyóra Gdańsk óvárosában.

Hirdetés

Brassó, Románia

Sokan a történelmi Erdély fővárosának is tartják a Déli-Kárpátok által határolt várost, ahol a mai napig olyan közel érezheti magát az ember a természethez, mint kevés helyen Közép-Kelet Európában. Brassónak és a környékének a történelme legalább olyan messzire nyúlik vissza, mint a magyaroké: az első várat a környéken található Cenk-hegyen például Szent István építtette és a romok a mai napig megtekinthetők. Sőt, a tizenharmadik században épült városfal, amit természetesen többször megtépáztak a történelmi események, darabjai is fellelhetők még a város körül.

A brassói Fekete templom Európa-szerte egyedülállónak számít: egyrészt sokáig ez volt az egykori Magyarország legnagyobb temploma, másrészt pedig a színe miatt vonzó a turisták számára.

A legenda szerint akkor lettek feketék a falai, amikor egy tűzvész során a korom befogta őket.

A főtérről kiindulva fedezhetjük fel a város történelmi látványosságait
A főtérről kiindulva fedezhetjük fel a város történelmi látványosságait

Utazás szeptemberben – Íme, az öt legszebb európai úti cél ősszel

A főtérről kiindulva fedezhetjük fel a város történelmi látványosságait
A templom a legenda szerint egy tűzvész során szerezte a fekete színét
Több túraútvonal és kirándulóhely található környéken
Alig tíz eurós jegyárral lehet bejutni az épületbe
Fotó megosztása:

 

A város környéke egyébként legalább annyira izgalmas, mint maga Brassó: a közelben található például a Törcsvári Kastély, amit sokan csak Drakula-kastélyként ismernek és ami ma már múzeumként működik. Ez a kastély különösen népszerű ősszel a turisták körében, akik online tudnak jegyet foglalni. megközelítőleg tíz eurós áron. A Brassót körbevevő Kárpátok pedig tökéletes helyszín lehet azoknak, akik szeretik az aktív kikapcsolódást – az év során folyamatosan szerveznek vezetett túrákat is a környező hegyekbe, de jól kialakított és karbantartott, ellenőrzött túraútvonalakat is igénybe vehetnek a túrázók.

Kronwell Braşov Hotel - Brassó

Elegáns étterem, csúcsmodern felszereltség és wellnessközpont várja a pihenni vágyó vendégeket.

Hirdetés

Zágráb, Horvátország

A Budapesttől nagyjából három órányi autóútra fekvő horvát fővárosról sokaknak csak a nyári, tengerpartra tartó átutazások jutnak eszükbe, pedig Zágráb önmagában, akár ősszel is megér egy látogatást. A város felfedezését érdemes a Zrinjevac parkból elkezdeni, ami gyakorlatilag mindennek a közepén fekszik: a hatalmas, nyugodt és kikapcsolódásra tökéletes zöldterület könnyen bejárható gyalog, itt található a Horvát Tudományos Akadémia épülete is, valamint több jelentős szobor és kisebb palota is – ha pedig másért nem, azért mindenképp érdemes ellátogatni ide, mert a nevét Zrínyi Miklósról kapta, aki a horvátoknál is ugyanúgy nemzeti hős, mint nálunk.

A Zrinjevac park a város központja és legnagyobb zöldfelülete
A Zrinjevac park a város központja és legnagyobb zöldfelülete

Utazás szeptemberben – Íme, az öt legszebb európai úti cél ősszel

A Zrinjevac park a város központja és legnagyobb zöldfelülete
A főtér nyáron és ősszel is vonzza a turistákat
A város alig három órára fekszik Budapesttől
A tető a horvát zászló színeiben pompázik, ami különlegessé teszi az épületet
Fotó megosztása:

Zágráb főtere, a Jelacic tér, ahonnan gyalogszerrel szinte minden látványosság elérhető: pár utcára innen megtalálható a zágrábi Boldogságos Szűz Mária székesegyház, valamint a város legnagyobb piaca, a Dolac is, amit mindenképpen érdemes felfedezni azoknak, akik szeretik a helyi ízeket, valamint a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Innen nem messze található Zágráb ikonikussá vált épülete, a Szent Márk templom, aminek a teteje horvát nemzeti színekkel lett kialakítva, így nem csoda, hogy a helyiek imádják, de a turistáknak is érdekes lehet, hiszen az úgynevezett „várnegyedben” található, ahol a legtöbb múzeum ingyenesen látogatható.

Hotel Central - Zágráb

Pihenj karnyújtásnyira a legismertebb látnivalóktól a horvát főváros központjában!

Hirdetés