Portugália titkos barlangja, ahová csak hajóval jutsz el

Turi Dániel
Mesebeli barlang a Portugál tengerparton, ami olyan akár egy természet alkotta katedrális – ez a Benagil-barlang, amit egyszer mindenkinek látnia kell!

Portugália legdélibb tartományában, Algarvében található egy aprócska falu, Benagil, ami olyan akár egy érintetlen kincsesláda a tenger partján és ráadásul sokak szerint itt van a világ legszebb és legkülönlegesebb barlangja is. A Benagil-barlang igazi természeti csodának számít a maga nemében, ugyanis

nem egy víz alatti barlangról van szó, hanem egy több mint húsz millió éves erózió eredményéről,

ami nem véletlen lett a turisták és természetfotósok egyik rendkívül kedvelt célpontja.

A barlang leginkább azért különleges, mert az évmilliók alatt egy kupola alakult ki a tetején, ahol folyamatosan besüt a nap, ezzel lélegzetelállító látvány nyújtva az ideérkező turistáknak; ráadásul megpihenve a mészkőfalak alatt egyszerre élvezhetik a kilátást és a hűsítő tengert is.

A barlangnak, amit a helyiek egyébként gyakran katedrálisnak is neveznek a megjelenése miatt, két bejárata is van, amit hajóval, kajakkal vagy SUP-pal  lehet megközelíteni. 

A környék különben is kedvez az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek: nemcsak SUP-ot vagy kajakot lehet bérelni, de búvárkodásra is tökéletes a gyönyörű környezet. Egyébként a helyiek elmondása alapján sok ideérkező szeretné kipróbálni, hogy milyen magában a barlangban úszni, ők ezt a kiálló sziklák, nagyobb kövek miatt egyáltalán nem ajánlják, mivel évente több baleset is történik emiatt.

A strand gyakorlatilag a barlangban található
Fotó:Alexander Vilf / Sputnik / Sputnik via AFP

A beszámolók alapján annak, aki szeretné elkerülni a napközbeni tumultust, amikor tényleg rengeteg turista özönlik a barlang még környékére, érdemes a hajnali, vagy a késő esti órákat választania – ráadásul éjszaka a csillagos égbolt csak még varázslatosabbá teszi a kilátást.

A környék különben is Európa egyik legmelegebb része, így azok is élvezhetik a napsütéses, meleg időt, akik tavasszal vagy ősszel érkeznek, hogy meglátogassák a barlangot.

A strand nyáron megtelik turistákkal
Fotó: GARDEL Bertrand / Hemis via AFP

 Akik nem csak a barlangot, de a környéket is szeretnék felfedezni, szerencséjük van: Benagil ugyanis része az úgynevezett Hét függővölgy nevű túraútvonalnak is, ami összesen tizenegy kilométer hosszúságú és végig a Portugál tengerpart mentén húzódik, szóval garantáltan felejthetetlen élményt nyújt azoknak, akik bevállalják a meglehetősen fárasztó túrát.

 

(via)