Egyszerűbbé tették a belépést Portugáliába

Fatima
Frissítették a Portugáliába utazás szabályait: már teszt nélkül is beengedik azokat, akik oltottak vagy átestek a covidon.

Már teszt nélkül utazhatnak Portugáliába azok, akik igazolni tudják, hogy felgyógyultak a koronavírusból vagy teljesen oltottak. A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint a Portugáliába uniós covid-igazolvány birtokában lehet belépni, amely az oltás 14. napjától a 270. napig érvényes, vagy emlékeztető oltás birtokában. Aki nem rendelkezik oltással, február 7-től csak 24 óránál nem régebbi antigén teszt, vagy 72 órán belüli RT-PCR teszt felmutatásával léphet be az országba – szárazföldi, légi és vízi úton történő beutazások esetén egyaránt. A 12 év alatti gyermekek kivételt képeznek a szabály alól, nekik nem kell bemutatniuk tesztet.

Fotó: Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images

Van, ami alól viszont senki sem mentesülhet, ez pedig a Passenger Locator Card nyomtatvány kitöltése.

Más a helyzet az Azorin és Madeirán

Minden sziget más szabályokat alkalmaz, éppen emiatt kell követni a visitazores.com oldalt, ugyanis ezen találhatók friss információk a beutazásról vagy a szigetek közötti átutazásról. A jelenlegi szabályok szerint EU digitális covid-tanúsítvány birtokában lehet beutazni (július 1-jétől kizárólag EMA által engedélyezett oltásokkal: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen.), vagy az indulás előtt 72 órán belül elvégzett negatív RT-PCR teszttel (avagy NAAT tesztet), vagy 48 órán belül elvégzett antigén tesztet kell bemutatni (kivételt jelent a 12 évesnél fiatalabb gyermek); esetleg a COVID-19-en átesettek igazolás birtokában, a gyógyultsági igazolvány 180 napig érvényes.

Az utasok érkezéskor ingyenes tesztet is igényelhetnek, melynek eredményét karanténban kell megvárni – az eredmény 12–24 óra között érkezik.

Amennyiben a tartózkodás 7 napnál hosszabb időre szól, az első vizsgálat elvégzésétől számított 6. és 12. napon az utasnak kapcsolatba kell lépnie a tartózkodási helye szerinti megye egészségügyi szolgálatával a második teszt elvégzése érdekében. Emellett egy kérdőívet is ki kell tölteniük, ami a mysafeazores.com-on érhető el.

A Madeirai Autonóm Tartományra vonatkozó szabályok előírják, hogy 48 óránál nem régebbi antigén teszttel, vagy oltási bizonyítvánnyal lehet belépni. Madeira a következő oltásokat fogadja el: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, Sputnik V, Sinovac, 2 dózisú esetén a második oltástól számított 14 nap elteltével. Lehetőséget ad a belépésre, ha az utazó SARS-CoV-2 betegségből kevesebb mint 180 napja gyógyult és ezt igazolni tudja, illetve EU digitális COVID tanúsítvány van a birtokában. Itt is igényelhetnek az utasok érkezéskor ingyenes tesztet, melynek eredményére karanténban várnak (az eredmény 12–24 óra között érkezik), vagy önkéntes karantént teljesíthetnek 14 nap időtartamban, otthonukban vagy szállásukon. A regisztráció a madeirasafe.com oldalon lehetséges.